Een groene straat is mooi, prettig en nodigt uit om elkaar als buren te ontmoeten. Bovendien zorgen al die bloemen, planten en struiken voor koelte bij hittegolven en vangen ze water op. Dus zet met de buren je straat in bloei! Daar profiteren ook de vogels, vlinders, bijen en andere zoemende beestjes van. Opzoomer Mee heeft drie groene aanbiedingen waar jouw straat gebruik van kan maken. Er is zelfs een bonusboom(!) als jullie samen tegels uit de eigen tuinen weghalen. Kies uit de aanbiedingen, of neem ze allemaal!

Drie aanbiedingen voor jouw straat

1. Meer Groen (en de bonusboom)

Nieuwe geveltuinen, klimplanten langs de gevels, kale boomspiegels beplanten, tegels uit de voor- of achtertuinen, in elke straat is wel plek voor meer vierkante meters groen. Kijk met je buren rond in je eigen straat en verzamel de ideeën. Bij Opzoomer Mee ligt maximaal 500 euro klaar om jullie plannen uit te voeren. Hoe meer buren meedoen en hoe meer meters groen je aanlegt, hoe groter de bijdrage. Klik op de link voor meer voorbeelden. Daar lees je ook alles over de bonusboom.

2. Onderhoud Groen

In veel Rotterdamse straten ligt groen dat door bewoners zelf is aangelegd. Van geveltuinen en grote plantenbakken tot moestuinen. Al dat groen verdient het om opgefleurd te worden. Opzoomer Mee stelt maximaal 200 euro ter beschikking om dit groen met je buren te onderhouden. Vriendelijk maar dringend verzoek: kies voor meerjarige planten.

3. Regenton

Leuk al dat groen in je straat. Maar je moet het bij droogte wel water geven. Met de Opzoomer-Regenton vang je regenwater op waarmee je het gezamenlijk groen in je straat kunt bewateren. Zo voorkom je dat je prima water verspilt. Van WaterLeider krijg je advies op maat wat de meest geschikte ton is voor jouw straat. En… ze plaatsen de regenton ook voor je.

Kiezen hoeft niet!
Je kunt je straat aanmelden voor alle aanbiedingen.

Tips

Kluskeet

Reserveer gratis de vernieuwde kluskeet bij Opzoomer Mee. Die zit boordevol handige materialen en tips. Bel: 010 213 10 55.

Tegeltaxi

En als je dan toch bezig bent, regel dan ook de TegelTaxi. Die haalt gratis je gewipte tegels op. Bekijk ook de pagina Tegelwerken van Rotterdams WeerWoord om te zien wat voor moois je nog met je tegels kan maken.

tegelwippen_web

NK-tegelwippen

Ga je met je buren tegels vervangen door groen? Meld je gewipte tegels dan aan voor het NK Tegelwippen. Een landelijke competitie tussen steden.

welkgroen

Juiste groene en vaste planten

Staat jouw stukkie groen in de zon of schaduw? Is de grond er vochtig of juist een beetje droog? Kijk hier welke planten je het best kunt gebruiken voor je groenactie. Maak tijdens je groenactie ook gebruik van vaste en biologische planten. Zo lever je de beste bijdrage aan een beter klimaat in je straat

toestemming

Toestemming

Geveltuinen en boomspiegels kun je zelf aanleggen als je let op de volgende spelregels. Het is handig om vooraf toestemming te vragen als jullie aan de slag willen op het terrein van een woningcorporatie of andere verhuurder.

Subsidie klimaatadaptatie

Wil je naast de aanvraag nog meer groen aanleggen of bijvoorbeeld gezamenlijk daken vergroenen. Kijk dan eens bij de subsidie-klimaatadaptie. Deze regeling loopt tot en met 30 juni 2023. Kijk voor alle spelregels op de website van de gemeente.

Biotuinwijzer

Natuurlijk en biologisch tuinieren groeit en bloeit. Op deze (landelijke) website vind je meer dan 500 kwekerijen, pluk- en proeftuinen, tuinderijen, zorgboerderijen, historische tuinen, en een heleboel andere plekken waar met aandacht en liefde voor de natuur wordt gewerkt.

Filmpjes

Boomspiegels

Maak je tuin groen

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over deze actie? Of heb je meer vragen over groen in je straat? Kijk dan ook eens bij onze veelgestelde vragen.