Meer groen

Wil je meer meters maken en zorgen voor nog meer groen? Schrijf het idee van jouw straat op de aanmeldkaart en ontvang maximaal 500 euro om samen met de buren jullie straat verder te vergroenen. Hieronder vind je een paar voorbeeld hoe je je straat kunt vergroenen.

Klimplanten langs de gevels

Klimplanten vragen maar om een klein stukje grond maar zorgen voor veel groen aan de gevel. Ze voorkomen de opwarming van de muren, helpen tegen geluidsoverlast, dragen bij aan een schonere lucht en bieden een goede schuilplaats aan vogels. Straten krijgen een bijdrage van 35 euro per nieuwe klimplant in een geveltuin of op een balkon. De bijdrage is bedoeld voor zowel de aanschaf van een plant als eventuele klimhulp (een draad, hekje, enzovoorts).

Lees meer over klimplanten.

Tegels uit de tuinen en de bonusboom

Verwijder met je buren de tegels uit minstens drie eigen tuinen. Dat mag uit de voor- of achtertuin. Naast een bijdrage voor aarde en planten krijg je een bonus van 75 euro om een inheemse boom (of bomen) te kopen. Een inheemse boom komt van nature in Rotterdam voor. Wat wordt jouw bonusboom? Een zoete kers, meidoorn, boswilg of….?

Lees meer over de bonusboom.

Boomspiegels

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Het beplanten van kale boomspiegels is een mooie manier om je straat op te fleuren. We adviseren je om dit hier te melden zodat de gemeente hier rekening mee kan houden bij werkzaamheden.

Let op: De wortels van een boom zijn erg belangrijk om een boom gezond en vitaal te houden. Let op dat u ze niet beschadigt. Door beschadiging van de wortels kan de boom ziek worden. Het is daarom niet toegestaan om hekjes of een andere afzetting rond de boomspiegel te plaatsen.

Onze bijdrage is maximaal € 35 per boomspiegel van 1 m2. Voor grotere boomspiegels is de bijdrage hoger.

Hier en in het filmpje hiernaast vind je ook allerlei tips voor het aanleggen en onderhouden van boomspiegels.

Geveltuinen aanleggen

In Rotterdam mag je in iedere straat geveltuintjes aanleggen. Let op: het geveltuintje mag maximaal 45 centimeter breed zijn (1,5 stoeptegel) en er moet tenminste 1,8 meter stoep (6 tegels) vrij blijven voor voetgangers en rolstoelen.

Een extra geveltuin van circa 4 strekkende meter komt in aanmerking voor maximaal 75 euro. Per straat kunnen 5 extra geveltuinen (op verschillende adressen) worden aangelegd. Er is dus maximaal 5 keer 75 euro = 375 euro beschikbaar. Leg je 3 of meer geveltuinen aan, dan krijg je een bonus. Deze bonus loopt op van 75, 100 tot 125 euro. In totaal kun je dus 375 euro + 125 euro = maximaal 500 euro per straat krijgen. Samenwerken loont dus!

Tips voor het aanleggen van geveltuintjes:

  • Verwijder de stoeptegels en graaf ze 30 cm. in. Je krijgt dan een laag randje waardoor er geen vuil in je geveltuintje komt en regenwater de grond in kan zakken.
  • Laat eventuele peilbuizen van de gemeente in takt. Peilbuizen zijn er in allerlei soorten en maten, en voor verschillende doeleinden. Ze hebben vaak een gele of blauwe deksel waarop staat waarvoor en van wie ze zijn. Blijf van deze meetpunten af!

Moestuinen

Wat is er nou lekkerder dan een maaltijd uit je eigen tuin? Steeds meer Rotterdammers verbouwen hun eigen groente, kruiden en fruit. In verschillende straten hebben bewoners moestuinen in alle soorten en maten aangelegd. Je kunt natuurlijk een grote moestuin aanleggen, maar een vierkante meter moestuin of een seniorenmoestuin is een mooi alternatief. Kinderen vinden het ontzettend leuk om in een klein moestuintje te oefenen en veel ouderen hebben liever een moestuintje op hoogte zodat ze niet zo hoeven te bukken tijdens het tuinieren. Heb je in je straat helemaal geen plek op de grond? Hangende moestuintjes aan de gevels kunnen natuurlijk ook.

Lees meer over moestuintjes

Groene balkonnetjes

Woon je in een flat of bovenwoning? Ook dan kun je natuurlijk jouw straat groener maken. Want ook planten op balkons en galerij dragen bij aan vergroening van de stad. Klim- en hangplanten langs de gevels zijn daarbij extra geschikt omdat ze met hun schaduw ook je huis koel houden. En natuurlijk zorgen al die grote plantenbakken ervoor dat de straat er een stuk gezelliger uit ziet.

Lees meer over groene balkonnetjes