Opzoomertaart voor Lenny Tristanostraat

Regel jij dat maar eens, die Schoonmaakbende! Ik hoor het mijn overbuurvrouw Conny nog zeggen, lacht bewoner Ton Splinter terwijl hij de Opzoomertaart in ontvangst neemt. Want normaal gesproken regelen Conny en Ton’s vrouw Dory alles rond het Opzoomeren in de straat. Bijvoorbeeld de jaarlijkse plantjesdag of een straatbarbecue. ‘Maar toen ik mijn straat aanmeldde bleken we ineens de 500ste Schoonmaakbende te zijn.’

Springlevend
Niet dat Ton onbekend is met het Opzoomeren. ‘Toen ik nog werkzaam was bij de gemeente Rotterdam heb ik halverwege de jaren negentig nog meegeholpen met de organisatie van een groot buurtfeest voor alle Opzoomeraars op het Pijnackerplein. Heel de buurt liep uit, alle leeftijden en culturen bij elkaar. Het feest duurde dagen en er hing een geweldige sfeer. Mooi om te zien dat na al die jaren het Opzoomeren nog springlevend is in de stad.’

Opzoomerbezems
Ook de Lenny Tristanostraat Opzoomert al heel wat jaartjes. Op foto’s die op de mobiele telefoon tevoorschijn worden getoverd, staan kinderen met bekende gele Opzoomerbezems enthousiast de straat te vegen. Die kinderen zijn inmiddels dertigers en allang vertrokken uit het ouderlijk huis. Gelukkig haken ook nieuwe bewoners aan. Zoals Nathalie van Leeuwen die met haar gezin nu vier jaar in de straat woont. ‘Het is een fijne straat met leuke buren waar je altijd terecht kunt. Ik zou hier echt voor geen goud weg willen.”

Stadsbeheer helpt mee
Op zaterdag 29 oktober komt de Schoonmaakbende van de Lenny Tristanostraat voor het eerst officieel in actie. Dan wordt in alle vroegte het parkeerterrein ontdaan van alle herfstbladeren. Ton: “Dat is daar ieder jaar zo’n vieze troep en soms nog gevaarlijk glad ook. We halen alle auto’s weg, mijn buurman regelt een afzetlint en we verwijderen vervolgens alle bladeren. Stadsbeheer zorgt met een wagentje dat alle bladeren worden opgeruimd en dat alles nog even goed schoon wordt gespoten.”

Strijd tegen zwerfvuil

Een schoonmaakbende is een groepje bewoners dat regelmatig met elkaar het zwerfvuil in de straat opruimt. Zij krijgen schoonmaakspullen (zoals bezems, vuilknijpers, vuilniszakringen) en een budgetje waarmee ze het schoonhouden leuk en gezellig kunnen houden. De schoonmaakbendes zijn in 2016 juni opgericht in bijzijn van toenmalig wethouder Joost Eerdmans. Toen deden 60 straten mee. De Schoonmaakbendes binden de strijd aan met het zwerfvuil. In elke deelnemende straat vinden regelmatig schoonmaakacties plaats. De Schoonmaakbende is een initiatief van Opzoomer Mee en wordt gesteund door de dienst Stadsbeheer.

Meer informatie over de Schoonmaakbendes vind je hier