Sporten in de kerk

Iedere maandagmorgen gaat een groep van ongeveer 20 bewoners naar het nabijgelegen kerkgebouw om met elkaar te bewegen en sporten. Het zijn bewoners van het complex de Pompenburg met een leeftijd tussen de 70 en 90 jaar. Juist vanwege de leeftijd en om blessures te voorkomen heeft men een ervaren fysiotherapeut gevraagd de oefeningen te begeleiden. De oefeningen worden, vanwege de veiligheid, vaak gedaan vanuit een stoel en er wordt ook gewerkt met kleine gewichten of andere hulpmiddelen.

Persoonlijke benadering
Voor de werving is gekozen voor een persoonlijke benadering. De organisatoren hebben aan hun buren goed uitgelegd wat de bedoeling is en wat het belang is om mee te doen; gezond, maar ook leuk om te doen! Vaak hielp het om nog een keer langs te gaan, als bewoners aarzelden om mee te doen. We gaan het samen doen!

Meer zelfvertrouwen
De bewonersorganisatie de ‘Delftse Poort’ is met deze sportbijeenkomsten gestart doordat eerder aandacht is geweest voor valpreventie. Vooral ouderen lopen het risico op vallen als zij niet meer goed en gemakkelijk bewegen. Nu de groep zo’n twee jaar bezig is, is het resultaat dat men met meer zelfvertrouwen loopt en beweegt. Voor een aantal deelnemers is de schroom om met een rollator te lopen weggevallen waardoor zij mobieler zijn.

Met een kopje koffie en af en toe een lunch wordt het voor buren ook aantrekkelijk om te blijven komen en leert men elkaar steeds beter kennen. Als je elkaar beter kent is het ook gemakkelijker om tussendoor contact te hebben.

Tips van de initiatiefnemer

  • Nodig de buren persoonlijk uit. Ga langs de deur om uit te leggen wat de bedoeling is.
  • Zorg voor een grote ruimte in de buurt en niet zomaar in een ruimte waar iedereen langsloopt en kijkt; mensen willen graag in een veilige en besloten ruimte sporten.
  • Als je met ouderen werkt zorg dan voor een deskundige begeleiding.
  • Maak de ontmoetingen aantrekkelijk door gezamenlijk koffie te drinken, eventueel met wat lekkers.