Direct naar inhoud

Maak je straat leuker en gezelliger

Of je nu pas in je straat woont of al 30 jaar, het is altijd goed om je buren te ontmoeten en samen iets te doen. Je leert elkaar beter kennen en de straat wordt zo echt jullie stukje Rotterdam. Klussen, feesten, sporten, dineren, schoonmaken… Wat wordt jullie straatactiviteit? Kies uit onze drie(!) aanbiedingen. Alles mag, maar hoeft niet.

Meld je straat aan

1. Bijdrage maximaal 150 euro

Een paasbrunch, een ramadanfeest, een rommelmarkt… Straatactiviteiten kosten geld. Je kunt van Opzoomer Mee een bijdrage van maximaal 150 euro krijgen voor de boodschappen en andere uitgaven.

Let op! Deze ronde loopt tot en met eind juni. Op 1 juli start de zomer- en najaarsronde. 

 

2. Gevelbordje 30 jaar

Laat aan heel de stad zien dat ook jouw straat een echte Opzoomerstraat is. Vraag het speciale gevelbordje aan (inclusief bevestigingsmateriaal). Want 30 jaar Opzoomer Mee: Dat ken alleen in Rotterdam!

Dat ken alleen in Rotterdam… maar natuurlijk ook in Rozenburg, Pernis, Hoek van Holland en Hoogvliet. Voor deze gebieden zijn er andere bordjes.

3. Opzoomerkeetje

Reserveer een Opzoomerkeetje voor je straat. Zo’n keetje zit vol stoelen, tafels en andere materialen voor je straatactiviteit. Handig en het neemt jullie veel werk uit handen. Kies uit de speelkeet, terraskeet, kluskeet of dinerkeet.

Bel Opzoomer Mee: 010- 213 10 55.

Kijk hier voor al onze keetjes.

Ga je met je buren iets met groen doen? Een plantjesdag, het groen onderhouden, extra groen aanleggen? Doe dan een aanvraag voor de actie Er kan nog meer bij.

voor het eerst aan de slag

Je straat leuker, mooier en gezelliger maken… hoe doe je dat precies? Met dit filmpje maak je een vliegende start.

Bekijk op YouTube Opent in een nieuw venster

Inspiratie nodig?

 • Koningsdag

  Koningsdag vier je natuurlijk ook gezellig met de buren. Maak samen mooie kroontjes en versier je rollator, fiets of step. Organiseer een kleedjesmarkt in de straat. Een lekkere oranje muffin of tompouce voor iedereen bij de koffie maakt het extra feestelijk. Spijkerpoepen, koekhappen, touwtrekken of stoepranden en zaklopen saai en ouderwets? Echt niet! Succes verzekerd met zo’n Koningsdag.

 • Modeshow

  Wie wonen er allemaal in jouw straat? En nog belangrijker.. Wat hebben zij voor mooie, bijzondere of inspirerende kledingstijl? Organiseer een modeshow. Laat zien wie jullie zijn of waar jullie vandaan komen. Maak ook vooral foto’s voor een mooie herinnering.

 • Paaseieren zoeken

  Gekookte eitjes, paasbrood, matzes met honing en tuinkers.. Wat zetten jullie op tafel bij het Paasstraatontbijt? Vraag de buren hun favoriete ontbijt mee te nemen en maak er een heerlijk buffet van. Verstop van tevoren ook een paar paaseitjes. Niets zo leuk voor kinderen om samen chocolade-eieren te zoeken!  Wie vindt het grote gouden ei? Breng als je toch eieren verstopt ook wat paaseitjes bij de ouderen langs, of neem de ouderen mee naar het ontbijt.

 • Plantjesdag in jouw straat

  Organiseer een plantjesdag om met je buren het groen in je straat mooier te maken.

  Tip: kijk naar onze speciale groenaanbiedingen.
  Tip: reserveer de kluskeet

 • Poëzie-middag

  Lekker in een fijne stoel op je stoepje of gezellig bij iemand thuis. Samen schrijven jullie aan de hand van opdrachten gedichten. Helemaal op jullie eigen manier en in jullie eigen taal. Natuurlijk draag je ze aan elkaar én aan de andere buren voor.

 • Ramadanfeest

  Vier het Ramadanfeest met elkaar door lekkers, een leuke attentie of laat kinderen zelfgemaakte tekeningen delen met alle buren. Misschien leuk om met elkaar een groot buffet te organiseren en jullie ervaringen te delen. Wat zijn jullie favoriete hapjes?

 • Holifeest

  Vier het Holifeest in je straat. Bestrooi elkaar tijdens een feestelijke bijeenkomst met gekleurd poeder om de lente en het nieuwe jaar samen te vieren. Een supervrolijk gezicht! Wel een tip vooraf: Draag geen kleren die je graag mooi wil houden.

 • Rommelmarkt

  Vaasjes, jurkjes, speelgoed; geef jouw spullen een tweede kans. Dat is nog goed voor het klimaat ook! Neem na afloop alle overgebleven spullen weer mee naar huis of breng het naar de kringloop.

 • Schone straat

  Trommel alle buren op voor een schoonmaakactie. Altijd fijn als je straat, jouw stukje Rotterdam, er netjes uitziet. Afsluiten met een gezellige lunch of borrel?

  Tip: smaak te pakken? Sluit je straat aan bij de schoonmaakbende.

 • Spelletjesdag

  Alle kinderen krijgen een strippenkaart. Op verschillende plekken in de straat staan er spellen klaar. Blik gooien, spijkerpoepen, touwtje springen, aardappelrace of touwtrekken. Bij een volle kaart krijgen de kinderen een ijsje.

  Tip: reserveer de speelkeet.

  Tip: download een voorbeeld speelkaart in ons downloadcentrum.

 • Vrijheidsmaaltijd

  Op 5 mei staan we stil bij vrijheid, en bouwen we samen aan een nog vrijer Rotterdam. Ruim 150 initiatieven organiseren daarom 120+ Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Organiseer ook een Vrijheidsmaaltijd in je straat.

 • Speurtocht

  De organisator geeft aanwijzingen op de WhatsApp. In groepjes wordt gezocht naar een schat. Waar zou de schat verstopt zijn? Een spannende middag voor jong en oud.

 • Sporten met elkaar

  Organiseer een workout in de straat of op het plein. Goed voor je spieren en conditie. Muziekje erbij en starten maar.

 • Stoepranden

  De even- tegen de oneven kant. Lukt het om de bal tegen de stoeprand te gooien en hem zonder dat hij de grond raakt te vangen?

 • Straatcircus

  Eerst even oefenen natuurlijk en dan de voorstelling. Hooggeëerd publiek daar komen ze: de jongleurs, de hoelahoepkunstenaars, de huisdieren die kunstjes kunnen vertonen en de clown. Applaus na afloop van alle buren.

 • Straatconcert

  Nodig een muzikant uit voor een concert in de straat. Of misschien wonen er wel muzikanten in je straat! Wat is er mooier dan met de buren ademloos genieten of uit volle borst meezingen?

 • Straatmaaltijd

  Een straatmaaltijd. Makkelijk te organiseren en bijna iedereen vindt het leuk om mee te doen en zelf iets klaar te maken. Je hebt tijdens zo’n dag echt de mogelijkheid om elkaar als buren beter te leren kennen.

   

  Tip: haal recepten voor je straatmaaltijd uit het gezonde kookboek van Opzoomerstraten.

  Tip: reserveer de dinerkeet

 • Straatportret

  Zet tafels en stoelen buiten. Lekker je tekengerei klaar en laat iedereen een portret schilderen van een andere buur (liefst iemand die je nog niet zo goed kent). Zo leer je elkaar op een leuke manier beter kennen en je hebt tegelijkertijd een mooi overzicht van alle gezichten in je straat. Na afloop een tentoonstelling?

 • Wandeltocht door de buurt

  Maak eens een fijne wandeling met de buren op een mooie lente- of zomeravond. Neem allemaal zelf iets lekkers mee voor onderweg of scoor ergens een ijsje. Is het gezellig? Richt een wandelclubje op!

Tips voor een opgeruimde straatactiviteit

 • Uitnodigen

  Zet je uitnodiging in de straatapp (als je die hebt) en hang her en der in de straat een leuke aankondiging op. Dat scheelt veel papier. Wil je wel overal een uitnodiging in de bus doen, gebruik dan gerecycled papier.

 • Versieringen

  Gebruik duurzame versiering, vermijd plastic en glitter. Maak bijvoorbeeld je eigen persoonlijke straatslinger van oude lapjes. Verzamel oude kledingstukken en knip daar met een kartelschaar vrolijke vlaggetjes uit.

 • Inzamelen flesjes en blikjes

  Zamel flesjes en blikjes gelijk in. Zet bij je activiteit bijvoorbeeld een of twee afvalbakken klaar.

 • Neem je eigen bord mee

  Ga je samen eten? Vraag aan buren of ze hun eigen bord, beker en bestek meenemen.

  Een voorraad servies aanschaffen bij de kringloop is ook een idee. Of een oproepje in de straat voor ongebruikt servies. Na afloop samen even afwassen en alles kan weer schoon in de doos voor de volgende straatactiviteit.

 • Er is nog eten over

  Is er na afloop eten over? Gooi het niet weg, maar deel het uit of vries het in.

 • Kies lokaal of biologisch

  Kijk bij je aankopen ook waar een product of voedsel vandaan komt. Denk ook eens aan lokaal geproduceerde producten, vleesloos of biologische gerechten.