Maak jouw stukkie Rotterdam groen

Een groene straat is mooi en geeft je een welkom gevoel. Extra mooi is dat een groene straat meehelpt om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Want een groene straat zorgt voor koelte bij hitte en houdt het water van wolkbreuken vast.

Op deze pagina vind je ideeën en tips oook jouw straat groener te maken en groen te houden. Een geveltuin, klimplanten langs de gevels, fleurige boomspiegels… er zit vast iets bij voor jouw straat! Opzoomer Mee doet een duit in het zakje als je samen met je buren aan de slag gaat. Kijk bij onze hulp. Lees ook onze tips voordat je aan de slag gaat.

Ideeën voor een groene straat

tegeleruit

Meer groen in je eigen tuin

Ook in je eigen tuin kun je als Rotterdammer helpen om je straat en je stad groener en aangenamer te maken. Simpel door op de grond tegels en stenen te vervangen door planten en struiken. En als ook de buren dat goede voorbeeld volgen, schiet het natuurlijk helemaal lekker met die groene straat.

Boomspiegel

Het beplanten van kale boomspiegels is een mooie manier om je straat op te fleuren. Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Je mag in je straat kale boomspiegels zelf beplanten en onderhouden. Je kunt dit hier melden zodat de gemeente bij werkzaamheden hier rekening mee kan houden. Hier en in het bovenstaande filmpje vind je ook allerlei tips voor het aanleggen en onderhouden van boomspiegels

geveltuin

Geveltuin

Een geveltuin is een strookje groen tegen je gevel.  De geveltuin hoort echt bij Rotterdam. Je komt ze veel tegen in de oude stadswijken. Je hebt voor het aanleggen van een geveltuin geen toestemming nodig van de gemeente. En als veel buren ook een geveltuin voor de deur aanleggen, geeft het je straat een heel ander gezicht. Wist je dat geveltuintjes een dankbare pleisterplaats zijn voor vogels, bijen, vlinders en insecten?

Moestuin

Wat is er nou lekkerder dan een maaltijd uit je eigen tuin? Steeds meer Rotterdammers verbouwen hun eigen groente, kruiden en fruit. In verschillende wijken hebben groepen bewoners moestuinen aangelegd. Maar dat kan natuurlijk ook in je eigen straat. Bovendien zijn moestuinen er in alle soorten en maten. Je kan een grote moestuin aanleggen. Maar als je weinig plek hebt, is een vierkante meter moestuin een mooi alternatief. Heb je in je straat helemaal geen plek op de grond? Hangende moestuintjes aan de gevels kunnen natuurlijk ook.

groen balkonnetje

Groene balkonnetjes

Woon je in een flat of bovenwoning? Ook dan kun je natuurlijk helpen om je straat groener te maken. Want ook planten op balkons en galerij dragen bij aan vergroening van de stad. Klim- en hangplanten langs de gevels zijn daarbij extra geschikt omdat ze met hun schaduw ook je huis koel houden. En natuurlijk zorgen al die plantenbakjes ervoor dat de straat er een stuk gezelliger uit ziet

Schaduwlint of pergola

In de stad is het soms moeilijk om schaduw te vinden als de zon uitbundig schijnt. Een pergola of een schaduwlint is dan een mooie natuurlijke manier om dat in je straat voor elkaar te krijgen. Een pergola is een constructie van latten op hoge palen waar langs allerlei planten kunnen groeien. Schaduwlinten zijn gespannen draden waarover klimplanten groeien. Een ideale plek om met je buren ven wat verkoeling te zoeken in de zomer. Je mag trouwens geen schaduwlinten of pergola’s hangen of plaatsen over de openbare weg.  

Onzehulp

groenpakketje_website

Laatste nieuws
Gratis groenpakketje

Dat is mooi! Alle straten die aan de slag gaan met groen krijgen een leuk groenpakketje. Hierin zit een plantschopje, krabbertje, schrepel, snoeischaar, handharkje en een donkergroene kuip. Na aanmelding krijg je te horen hoe jouw straat aan zo’n groenpakketje komt.

Aanbieding 1
Onderhoud groen

Geveltuinen, groene boomspiegels, buurtmoestuintjes… er is door Rotterdammers in de afgelopen jaren veel groen aangelegd. Al dat groen moet regelmatig onderhouden en opgefleurd worden. Anders verpietert het en ziet het er na verloop van tijd niet uit. Opzoomer Mee stelt maximaal 250 euro ter beschikking om dit groen te onderhouden.

Groen-voorkant inzetje2

Aanbieding 2
Meer groen

Misschien kan de geveltuin in je straat een stuk groter of kun je op jouw binnenterrein een buurtmoestuintje voor kinderen aanleggen. En wat dacht je van stenige tuintjes in je straat veranderen in een groen paradijsje of klimplanten langs de gevel? Of… heb je een ander plan om tegels/stenen te verwijderen voor nog meer vierkante meters groen in je straat? Dan kun je bij Opzoomer Mee nog eens maximaal 250 euro krijgen.

Groen-afstand_inzetje

Op een veilige manier groen

Het is mooi dat jij en de buren jullie straat groener willen maken. Hoe meer buren er met je mee doen, hoe beter. Veel straten hebben de afgelopen tijd al laten zien dat het kan: Opzoomeren op 1,5 meter. Het vraagt wel om een betere voorbereiding en een strakkere uitvoering dan normaal.

Onze tips

welkgroen

Kies het juiste groen

Staat jouw stukkie groen in de zon of schaduw? Is de grond er vochtig of juist een beetje droog? Kijk hier welke planten je het best kunt gebruiken voor je groenactie.

hydro

Hydrokorrels

Maak tijdens je groenactie gebruik van hydrokorrels. Want hydrokorrels geven water af bij droogte en houden water vast bij stortbuien.

Vaste planten

Maak tijdens je groenactie gebruik van vaste planten. Zo lever je de beste bijdrage aan een beter klimaat in je straat

toestemming

Toestemming

Zorg altijd dat je toestemming hebt van de eigenaar van het stuk grond of gebouw waar je aan de slag gaat.