Maak je straat groen

Een groene straat is mooi, aangenaam en gezond. Bovendien zorgt het voor koelte bij hittegolven en voor droge voeten bij wolkbreuken. Zo helpt een groene straat ook nog eens mee om Rotterdam klimaatbestendig te maken.

Actie Meer Groen

Er wacht maximaal 500 euro op je als je Meer Groen aanlegt.  Hieronder geven we voorbeelden van wat mogelijk is en de aanmeldknop om je straat aan te melden.

geveltuin

Geveltuinen aanleggen

Een extra geveltuin van circa 4 strekkende meter bij 45 centimeter (1,5 tegel) komt in aanmerking voor maximaal 75 euro.

Per straat kunnen 5 extra geveltuinen (op verschillende adressen) worden aangelegd. Er is dus maximaal 5 keer 75 euro = 375 euro beschikbaar.

Leg je 3 of meer geveltuinen aan, dan krijg je een bonus. Deze bonus loopt op van 75, 100 tot 125 euro. In totaal kun je dus 375 euro + 125 euro = 500 euro krijgen. Samenwerken loont dus!

tegeleruit

Meer groen in privétuinen

Ook in je eigen tuin kun je als Rotterdammer helpen om je straat en je stad groener en aangenamer te maken. Simpel door op de grond tegels en stenen te vervangen door planten en struiken. Tegel eruit, en plant erin! En als ook de buren dat goede voorbeeld volgen, schiet het natuurlijk helemaal lekker met die groene straat.

Boomspiegels

Het beplanten van kale boomspiegels is een mooie manier om je straat op te fleuren. Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Je mag in je straat kale boomspiegels zelf beplanten en onderhouden. Je kunt dit hier melden zodat de gemeente bij werkzaamheden hier rekening mee kan houden. Hier en in het bovenstaande filmpje vind je ook allerlei tips voor het aanleggen en onderhouden van boomspiegels.

Moestuinen

Wat is er nou lekkerder dan een maaltijd uit je eigen tuin? Steeds meer Rotterdammers verbouwen hun eigen groente, kruiden en fruit. In verschillende wijken hebben groepen bewoners moestuinen aangelegd. Maar dat kan natuurlijk ook in je eigen straat. Bovendien zijn moestuinen er in alle soorten en maten. Je kan een grote moestuin aanleggen. Maar als je weinig plek hebt, is een vierkante meter moestuin een mooi alternatief. Heb je in je straat helemaal geen plek op de grond? Hangende moestuintjes aan de gevels kunnen natuurlijk ook.

groen balkonnetje

Groene balkonnetjes

Woon je in een flat of bovenwoning? Ook dan kun je natuurlijk helpen om je straat groener te maken. Want ook planten op balkons en galerij dragen bij aan vergroening van de stad. Klim- en hangplanten langs de gevels zijn daarbij extra geschikt omdat ze met hun schaduw ook je huis koel houden. En natuurlijk zorgen al die plantenbakjes ervoor dat de straat er een stuk gezelliger uit ziet

Schaduwlint of pergola

In de stad is het soms moeilijk om schaduw te vinden als de zon uitbundig schijnt. Een pergola of een schaduwlint is dan een mooie natuurlijke manier om dat in je straat voor elkaar te krijgen. Een pergola is een constructie van latten op hoge palen waar langs allerlei planten kunnen groeien. Schaduwlinten zijn gespannen draden waarover klimplanten groeien. Een ideale plek om met je buren ven wat verkoeling te zoeken in de zomer. Je mag trouwens geen schaduwlinten of pergola’s hangen of plaatsen over de openbare weg.  

Onze tips

welkgroen

Juiste groen en vaste planten

Staat jouw stukkie groen in de zon of schaduw? Is de grond er vochtig of juist een beetje droog? Kijk hier welke planten je het best kunt gebruiken voor je groenactie. Maak tijdens je groenactie ook gebruik van vaste planten. Zo lever je de beste bijdrage aan een beter klimaat in je straat

hydro

Hydrokorrels

Maak tijdens je groenactie gebruik van hydrokorrels. Want hydrokorrels geven water af bij droogte en houden water vast bij stortbuien.

toestemming

Toestemming

Zorg altijd dat je toestemming hebt van de eigenaar van het stuk grond of gebouw waar je aan de slag gaat.

Subsidie klimaatadaptatie

Je kunt via de gemeente ook subsidie krijgen als je maatregelen neemt waardoor Rotterdam beter is voorbereid op extreme weersomstandigheden. Bijvoorbeeld door het aanleggen van extra groen, het opvangen van regenwater en het afkoppelen van je dak of perceel. Deze subsidieregeling loopt  tot en met 31 december 2021. Kijk voor alle spelregels op de website van de gemeente.

Filmpjes

Boomspiegels

Maak je tuin groen

Laatste nieuws

Ophaalservice voor tegels na je groenactie

Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? Weet je niet wat je met je tegels moet? De tegeltaxi haalt ze op! Maak via Rotterdams Weerwoord  gemakkelijk een afspraak met de tegeltaxi.

groenpakketje_website

Gratis groenpakketje voor startende straten

Alle straten die in 2021 voor het eerst aan de slag gaan met groen krijgen een leuk groenpakketje. Hierin zit een plantschopje, krabbertje, schrepel, snoeischaar, handharkje en een donkergroene kuip. Na aanmelding krijg je te horen hoe jouw straat aan zo’n groenpakketje komt.

Groen-afstand_inzetje

Op een veilige manier groen

Het is mooi dat jij en de buren jullie straat groener willen maken. Hoe meer buren er met je mee doen, hoe beter. Veel straten hebben  al laten zien dat het kan: Opzoomeren op 1,5 meter. Het vraagt wel om een betere voorbereiding en een strakkere uitvoering dan normaal.

heemraadstraat

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over deze actie? Of heb je meer vragen over groen in je straat? Kijk dan ook eens bij onze veelgestelde vragen.