Ideeën voor straatactiviteiten

Halloween

Maak met de kinderen mooie lampionnen. Vraag daarna aan de buren om hun tuin, balkon of galerij om te toveren tot iets spannends. Organiseer een tocht door de straat  en sluit af met heksenlimonade of een griezelverhaal.

Sint-Maarten vieren (11 november) kan natuurlijk ook.

Burendag 24 september

Op 24 september is het Burendag. Begin de dag met een straatontbijt of een lekker bakkie met de buren. Gezellig bijkletsen en daarna nog even met elkaar de straat schoonmaken of een burenbingo spelen.

Op de website van Burendag kun je ook een bijdrage aanvragen. De maximale bijdrage is 350 euro en zolang de voorraad strekt. Je kan bij deze club overigens geen bijdrage aanvragen voor eten en drinken.

Een plantjesdag in je straat

Organiseer een plantjesdag om met je buren het groen in je straat mooier te maken.

Tip: kijk naar onze speciale groenaanbiedingen.

Tip: reserveer de kluskeet

Schone straat

Trommel alle buren op voor een schoonmaakactie. Altijd fijn als je straat, je stukje Rotterdam, er netjes uitziet. Een gezellige lunch tot besluit?

Tip: smaak te pakken? Sluit je straat aan bij de schoonmaakbende.

Straatcircus

Eerst even oefenen natuurlijk en dan de voorstelling. Hooggeëerd publiek daar komen ze: de jongleurs, de hoelahoepkunstenaars, de huisdieren die kunstjes kunnen vertonen en de clown. Applaus na afloop van alle buren.

Voorleesfeest

Begin oktober is de kinderboekenweek. Een mooi moment voor een voorleesfeestje. Wie heeft er mooie voorleesboeken? Wie kan er goed voorlezen? Zoek een lekker plekje in de straat, verzamel de kinderen… en lezen maar! Na afloop kun je nog knutselen of tekenen over het voorgelezen verhaal.

Straatmaaltijd

Een straatmaaltijd. Makkelijk te organiseren en bijna iedereen vindt het leuk om mee te doen en zelf iets klaar te maken. Je hebt tijdens zo’n dag echt de mogelijkheid om elkaar als buren beter te leren kennen. Tip: haal recepten voor je straatmaaltijd uit ons gezonde kookboek.

Straatconcert

Nodig een muzikant uit voor een concert in de straat. Misschien wonen er wel muzikanten in je straat! Wat is er mooier dan met de buren ademloos luisteren of uit volle borst meezingen.

Poëzie-middag

Lekker in een fijne stoel op je stoepje, aan de hand van opdrachten, gedichten schrijven. Helemaal op je eigen manier en in je eigen taal. Natuurlijk draag je ze voor aan de buren.

Spelletjesdag

Ieder kind krijgt een strippenkaart. Op allerlei plekken in de straat kan je een spel doen. Blik gooien, spijkerpoepen, touwtje springen, aardappelrace of touwtrekken. Een volle kaart betekent een ijsje.

Tip: reserveer de speelkeet.

Tip: download een voorbeeld speelkaart in ons downloadcentrum.

Sportdag

Organiseer een workout in de straat of op het plein. Goed voor je spieren en conditie. Muziekje erbij en starten maar.

Tip: bekijk onze pagina over gezond Opzoomeren.

Wandeltocht door de buurt

Maak eens een fijne wandeling met de buren op een mooie lente- of zomeravond. Neem allemaal zelf iets lekkers mee voor onderweg of scoor ergens een ijsje. Richt een wandelclubje op.

Tip: bekijk onze pagina over gezond Opzoomeren.

Rommelmarkt

Vaasjes, jurkjes, speelgoed; geef jouw spullen een tweede kans. Dat is nog goed voor het klimaat ook! Neem na afloop alles wat over is mee naar huis of breng het naar de kringloop.

Modeshow

Wie wonen er allemaal in de straat? Organiseer een modeshow. Laat zien wie je bent of waar je vandaan komt. Wie op de foto wil, wordt gekiekt.

Straatportret

Zet tafels en stoelen buiten. Lekker je tekengerei klaar en laat iedereen een portret schilderen van een andere buur (liefst iemand die je nog niet zo goed kent). Zo leer je elkaar op een leuke manier beter kennen en je hebt tegelijkertijd een mooi overzicht van alle gezichten in je straat. Na afloop een tentoonstelling?

Speurtocht

De organisator geeft aanwijzingen op de WhatsApp. In groepjes wordt gezocht naar een schat. Waar zou de schat verstopt zijn? Een spannende middag voor jong en oud.

Stoepranden

De even- tegen de oneven kant. Lukt het om de bal tegen de stoeprand te gooien en hem terug te laten kaatsen zodat je hem kunt vangen?