Ideeën voor straatactiviteiten

Paaseieren zoeken

Gekookte eitjes, paasbrood, matzes met honing en tuinkers, wat zetten jullie op tafel bij het straatontbijt? Vraag de buren hun favoriete ontbijt mee te nemen en maak er een buffet van. Niets zo leuk voor kinderen om samen chocolade-eieren te zoeken. Wie vindt het grote gouden ei? Breng als je toch eieren verstopt ook wat paaseitjes bij de ouderen langs, of neem de ouderen mee naar het ontbijt.

Koningsdag

De koning komt naar Rotterdam met zijn gezin. Leuk om even te gaan kijken. Maar Koningsdag vier je natuurlijk ook gezellig met de buren. Vraag ons koningsdagpakket aan en kleur je straat oranje. Maak samen mooie kroontjes en versier je rollator, fiets of step. Organiseer een kleedjesmarkt in de straat. Een lekkere oranje muffin of tompouce voor iedereen bij de koffie maakt het extra feestelijk. Spijkerpoepen, koekhappen, touwtrekken of stoepranden en zaklopen saai en ouderwets? Echt niet! Succes verzekerd met zo’n spelletjesdag.

Straatcircus

Eerst even oefenen natuurlijk en dan de voorstelling. Hooggeëerd publiek daar komen ze: de jongleurs, de hoelahoepkunstenaars, de huisdieren die kunstjes kunnen vertonen en de clown. Applaus na afloop van alle buren.

Straatmaaltijd

Een straatmaaltijd. Makkelijk te organiseren en bijna iedereen vindt het leuk om mee te doen en zelf iets klaar te maken. Je hebt tijdens zo’n dag echt de mogelijkheid om elkaar als buren beter te leren kennen. Tip: haal recepten voor je straatmaaltijd uit het gezonde kookboek van Opzoomerstraten.

Ramadanfeest

Vier het Ramadanfeest met elkaar door lekkers, een leuke attentie of laat kinderen zelfgemaakte tekeningen delen met alle buren.

Vrijheidsmaaltijd

5 mei, Bevrijdingsdag. Bij Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden kun je blikken Vrijheidssoep aanvragen voor een klein prijsje om samen in je straatje te delen. ‘om bubbels te breken en vrijheid te delen.’ Het recept, dat binnenkort op de website staat, werd dit jaar ontwikkeld door de Nederlandse televisie-kok London Loy.

https://www.rotterdamsevrijheidsmaaltijden.nl/

Een plantjesdag in je straat

Organiseer een plantjesdag om met je buren het groen in je straat mooier te maken.

Tip: kijk naar onze speciale groenaanbiedingen.

Tip: reserveer de kluskeet

Schone straat

Trommel alle buren op voor een schoonmaakactie. Altijd fijn als je straat, je stukje Rotterdam, er netjes uitziet. Een gezellige lunch tot besluit?

Tip: smaak te pakken? Sluit je straat aan bij de schoonmaakbende.

Sportdag

Organiseer een workout in de straat of op het plein. Goed voor je spieren en conditie. Muziekje erbij en starten maar.

Spelletjesdag

Ieder kind krijgt een strippenkaart. Op allerlei plekken in de straat kan je een spel doen. Blik gooien, spijkerpoepen, touwtje springen, aardappelrace of touwtrekken. Een volle kaart betekent een ijsje.

Tip: reserveer de speelkeet.

Tip: download een voorbeeld speelkaart in ons downloadcentrum.

Straatconcert

Nodig een muzikant uit voor een concert in de straat. Misschien wonen er wel muzikanten in je straat! Wat is er mooier dan met de buren ademloos luisteren of uit volle borst meezingen.

Poëzie-middag

Lekker in een fijne stoel op je stoepje, aan de hand van opdrachten, gedichten schrijven. Helemaal op je eigen manier en in je eigen taal. Natuurlijk draag je ze voor aan de buren.

Rommelmarkt

Vaasjes, jurkjes, speelgoed; geef jouw spullen een tweede kans. Dat is nog goed voor het klimaat ook! Neem na afloop alles wat over is mee naar huis of breng het naar de kringloop.

Modeshow

Wie wonen er allemaal in de straat? Organiseer een modeshow. Laat zien wie je bent of waar je vandaan komt. Wie op de foto wil, wordt gekiekt.

Straatportret

Zet tafels en stoelen buiten. Lekker je tekengerei klaar en laat iedereen een portret schilderen van een andere buur (liefst iemand die je nog niet zo goed kent). Zo leer je elkaar op een leuke manier beter kennen en je hebt tegelijkertijd een mooi overzicht van alle gezichten in je straat. Na afloop een tentoonstelling?

Wandeltocht door de buurt

Maak eens een fijne wandeling met de buren op een mooie lente- of zomeravond. Neem allemaal zelf iets lekkers mee voor onderweg of scoor ergens een ijsje. Richt een wandelclubje op.

Speurtocht

De organisator geeft aanwijzingen op de WhatsApp. In groepjes wordt gezocht naar een schat. Waar zou de schat verstopt zijn? Een spannende middag voor jong en oud.

Stoepranden

De even- tegen de oneven kant. Lukt het om de bal tegen de stoeprand te gooien en hem terug te laten kaatsen zodat je hem kunt vangen?