Direct naar inhoud

Circulaire kerstboom

Een kerstboom in je straat is sfeervol en gezellig. Toch zijn er ook straten die geen kerstboom nemen. Zij toveren een ‘gewone’ boom in de straat om tot kerstboom of knutselen er zelf een van resthout, metaal of gaas.

Vlaggenmast Kerstboom

De duurzame kerstboom van de Blancefloerstraat is een beetje uit nood geboren. De straat Opzoomert al heel wat jaren. Zo is het in december een vaste traditie om als buren gezellig bij elkaar te komen en zo het jaar feestelijk af te sluiten. Liefst bij zo’n mooi versierde kerstboom. 

Achter het schot
Zo gezegd, zo gedaan. De keus viel op een zogenoemde vlaggenmast kerstboom die met een deel van het Opzoomerbudget werd aangeschaft. De vele LED lampjes in de vorm van een boom maken er een echte blikvanger van en worden bevestigd aan de meegeleverde mast. “Supereenvoudig om op te zetten en na afloop ligt ie zo weer netjes ingepakt in een doos bij de overburen achter het schot.” Om de kerstboom vast te zetten in de grond wordt gebruikgemaakt van de koker waarin voorheen de Opzoomer-kerstboom stond. “Met houten wiggen zetten we de mast dan stevig vast.”

Prachtig gezicht
Teleurgestelde gezichten zijn er overigens nooit geweest over het verdwijnen van de echte kerstboom in de straat. “Ook de kinderen heb ik er nooit over gehoord. Het is ook een prachtig gezicht als je de straat in komt. En tenslotte gaat het niet om die boom maar om het samenzijn met elkaar.”

Kerstboom van restmateriaal

De bewoners uit de Vosmaerstraat staken hun armen uit de mouwen. Met zijn allen maakten zij een kerstboom van restmateriaal!

Het plan was simpel, maar het vergde wel wat tijd. Met verzamelde plankjes van verschillende schuttingen gingen zij aan de slag. De basis van de boom was een korfbalpaal. Met precisie zaagden de bewoners gaten in planken. De langste ging onderop en zo gingen zij trapsgewijs omhoog. Dit zorgde voor de illusie dat het op een echte kerstboom leek.

Lichtjes

Toen de boom klaar was, stond er een echt kunstwerk. Alleen het kunstwerk was nog niet helemaal af. Met een lichtsnoer en wat versiering toverde ze creatie om tot een echte kerstversiering voor in de straat. Een prachtig voorbeeld van hoe een straat samen een circulaire kerstboom kan maken.

 

De Buurtboom

Tien jaar gaat de buurtboom van de Onzenoord al mee. “De eerste jaren brachten we de boom na de feestdagen naar binnen. Maar op een gegeven moment hebben we de boom maar gezellig buiten laten staan,” vertelt bewoner Marian de Rooij.

Want de buurtboom wordt inmiddels niet meer alleen gebruikt tijdens kerst, ook tijdens Pasen en andere feesten wordt de boom versierd en speelt het een centrale rol bij de activiteiten van de straat. “Dan laten we de kinderen iets tekenen, een paasei, een voetbal of een kerstbal. Dat lamineren we allemaal en hangen het in de boom. Je moet die gezichten van de kinderen eens zien als ze uit school komen. Harstikke trots zijn ze dan als ze hun tekening in de boom zien hangen.”

Gouden greep
De buurtboom van de Onzenoord bestaat uit een grote stevige bak, vier houten planken en veel kunsttakken. Hartstikke duurzaam dus, maar daar was het de straat eigenlijk niet om te doen. “We vinden het belangrijker om het Opzoomerbudget ten goede te laten komen aan de straat. We doen hier van alles. Voor de kinderen, maar ook voor de ouderen. Nee hoor, een gouden greep onze buurtboom!”

Boom met Kluit

Minousch Veerman van de Sparrendaal scoorde haar kerstboom op een bijzondere plek: naast de vuilcontainer.

“Dat was dertien jaar geleden. Een prachtig ding met kluit en al. Kennelijk door iemand na de feestdagen meteen weggegooid. Doodzonde natuurlijk. Dus ik heb de rolstoel van mijn moeder even geleend om hem mee te nemen naar mijn voortuin.” Ze groef met haar buren een diepe kuil, plantte de boom en verzorgde hem jarenlang met liefde.

Extra budget
En sindsdien is de kerstboom het stralend middelpunt bij de decemberacties van de Sparrendaal. Buren hangen er wenskaarten in en op straat klinkt muziek. Voor wie wil is er een dampende kop erwtensoep en wat lekkers te eten. “Omdat we geen kerstboom hoeven aan te vragen bij Opzoomer Mee, houden we elk jaar extra budget over om wat moois te doen voor de straat, voor de buren.”

Nog vragen?

Heb je nog vragen of ben je benieuwd naar meer voorbeelden? Neem dan vooral contact met ons op!