Direct naar inhoud

lees de nieuwe opzoomer!

Lees hier de OPZOOMER.

‘Achter de wolken schijnt de zon, en na de regen komt weer zonneschijn.’ De afgelopen tijd was dit lied van het Vlaardingse duo Bassie en Adriaan meer dan ooit van toepassing. Wat was het een natte bende op straat. Er kwam maar geen eind aan.

Plant de lente
Het hield Rotterdammers gelukkig niet tegen om in de eigen straat bezig te zijn. Ook in de stromende regen kregen geveltuintjes en ander groen een winterbehandeling en gingen bloembollen en klimplanten de grond in om te wortelen voor de komende lente. Want heus: dat zonnetje komt wel weer terug.

Horrordijk
Of het nu ging om Halloween op de Hordijk (die dag de Horrordijk), de Burendag van de Willem de Zwijgerstraat en een uitwisseling over ‘gelukkig oud je in straat’, bijna alle verhalen in dit magazine speelden zich af in een bewolkt of regenachtig Rotterdam.
Vloeibare sneeuw Ook de ruim 1.200 straten die in december Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw of een eigen ontmoetingsfeest vierden, moesten het helaas ook regelmatig doen met vloeibare sneeuw. Buren verzamelden zich op straat, rond de zelfversierde kerstboom of bij een circulaire Rotterdamse Buurt Boom.

Patatzakjes en peuken
De buurtboom speelt in op de behoefte van straten om met simpele stapjes de aardbol een stukje duurzamer te maken. Straten regelen bijvoorbeeld herbruikbaar servies voor hun straatactiviteiten of spreken buren en voorbijgangers aan die hun blikjes, peuken of patatzakjes op de stoep kieperen. Voor wie dat aanspreken lastig vindt, gaat Opzoomer Mee een gratis training aanbieden, zo is afgesproken tijdens de StadsOpruimers-conferentie.

Het is 2024. Opzoomer Mee viert met meer dan 2.000 Opzoomerstraten haar 30ste
verjaardag. Dat wordt me wat!

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen

 • Tel jij ze even na?

  • Nieuws

  Ja… ga ze maar natellen! Rotterdam telt op dit moment maar liefst 2.092 Opzoomerstraten. Elk rood stipje op de kaart is een Opzoomerstraat. Daar vind je bewoners die samen met elkaar hun stukje Rotterdam mooier, vriendelijker, groener en schoner maken. En als we het over Rotterdam hebben… dan horen daar natuurlijk ook Pernis, Hoogvliet, Rozenburg […]

  Gepubliceerd op:
 • 10 jaar bewonersinitiatieven

  • Bewonersinitiatief
  • Nieuws

  Wist je dat Opzoomer Mee nóg een jubileum te vieren heeft? Waar je met Opzoomerbudget iets leuks voor je straat kunt regelen, kun je met een bewonersinitiatief nóg groter uitpakken. Bijvoorbeeld voor de buurt of hele wijk. Opzoomer Mee ondersteunt al tien jaar de gemeente en bewoners bij de uitvoering van de regeling bewonersinitiatieven. ‘Een […]

  Gepubliceerd op:
 • Feest in de stad

  • Nieuws
  • Opzoomeren

  Honderden Rotterdamse straten vierden in mei de 30ste verjaardag van Opzoomer Mee. Van een schoonmaakactie om 30 kilo zwerfval op te ruimen tot sfeervolle straatfeesten waarbij het getal 30 op allerlei creatieve manieren terugkwam.

  Gepubliceerd op: