Direct naar inhoud

lees de nieuwe opzoomer!

Lees hier de OPZOOMER.

‘Achter de wolken schijnt de zon, en na de regen komt weer zonneschijn.’ De afgelopen tijd was dit lied van het Vlaardingse duo Bassie en Adriaan meer dan ooit van toepassing. Wat was het een natte bende op straat. Er kwam maar geen eind aan.

Plant de lente
Het hield Rotterdammers gelukkig niet tegen om in de eigen straat bezig te zijn. Ook in de stromende regen kregen geveltuintjes en ander groen een winterbehandeling en gingen bloembollen en klimplanten de grond in om te wortelen voor de komende lente. Want heus: dat zonnetje komt wel weer terug.

Horrordijk
Of het nu ging om Halloween op de Hordijk (die dag de Horrordijk), de Burendag van de Willem de Zwijgerstraat en een uitwisseling over ‘gelukkig oud je in straat’, bijna alle verhalen in dit magazine speelden zich af in een bewolkt of regenachtig Rotterdam.
Vloeibare sneeuw Ook de ruim 1.200 straten die in december Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw of een eigen ontmoetingsfeest vierden, moesten het helaas ook regelmatig doen met vloeibare sneeuw. Buren verzamelden zich op straat, rond de zelfversierde kerstboom of bij een circulaire Rotterdamse Buurt Boom.

Patatzakjes en peuken
De buurtboom speelt in op de behoefte van straten om met simpele stapjes de aardbol een stukje duurzamer te maken. Straten regelen bijvoorbeeld herbruikbaar servies voor hun straatactiviteiten of spreken buren en voorbijgangers aan die hun blikjes, peuken of patatzakjes op de stoep kieperen. Voor wie dat aanspreken lastig vindt, gaat Opzoomer Mee een gratis training aanbieden, zo is afgesproken tijdens de StadsOpruimers-conferentie.

Het is 2024. Opzoomer Mee viert met meer dan 2.000 Opzoomerstraten haar 30ste
verjaardag. Dat wordt me wat!

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen

 • Vacature projectleider Opzoomeren

  • Nieuws
  • Opzoomeren

  Opzoomer Mee zoekt een projectleider Opzoomeren voor 32 uur per week. Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de […]

  Gepubliceerd op:
 • Gelukkig oud in je straat

  • Nieuws

  Wat heb je nodig om gelukkig oud te worden in de straat? Het antwoord op die vraag is belangrijk, want in 2035 is een op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Op een regenachtige novemberdag komen ‘de ouderen van nu’ uit een aantal Opzoomerstraten bij elkaar om daarover te praten. Marleen Goumans luistert mee. […]

  Gepubliceerd op:
 • 30 jaar opzoomer mee

  • Nieuws
  • Opzoomeren

  Op 28 mei 2024 bestaat Opzoomer Mee dertig jaar. Opzoomerde jouw straat toen ook al, en is de straat nog altijd actief? Dan kun je spreken van een bijzondere prestatie. Dat verdient een blijk van waardering. Wat? Dat verklappen we natuurlijk nog even niet. Meld hier je straat aan (of andere straat die al 30 […]

  Gepubliceerd op: