Direct naar inhoud

Maak je straat winterklaar

Geef het bestaande groen aandacht om goed de winter door te komen. Snoei, bemest en verwijder onkruid en afval. Plant ook verse (biologische) bloembollen als jullie bezig zijn. Er ligt maximaal 100 euro voor jullie klaar!

Tips

  • Snoei je planten/bomen

    Wanneer een plant/boom gesnoeid moet worden is verschillend per plant. Zoek dus op welke plant/boom je in de herfst moet snoeien. Een voorbeeld van een plant die wel in oktober gesnoeid mag worden is de Buxus. Het is gebruikelijk om deze twee keer in het jaar te snoeien, in mei en in oktober. Gebruik een scherpe snoeischaar en maak deze regelmatig schoon onder het snoeien.

  • Verwijder eenjarige planten en knip vaste planten niet te kort

    Eenjarige planten overleven de winter niet en ogen in de herfst niet mooi meer. Je kan ze beter meteen verwijderen in de herfst en meteen je voorjaarsbollen planten. Je vaste planten laat je uiteraard wel staan, maar knip ze zeker niet te kort af. Zo kunnen de vogels en insecten de planten nog gebruiken als voedingsbron.

  • Plant bloembollen

    Bloembollen, zoals narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen, mogen in het najaar gepland worden. Voordeel is dat de grond nog lekker los is. In het voorjaar kun je dan gelijk genieten van kleur in jullie straat.

  • Ruim afgevallen bladeren op

    In de herfst laten veel bomen en struiken hun blad vallen. Vaak willen we ze niet op straat hebben en harken of blazen we ze weg. Maar eigenlijk is het zonde al dat organische materiaal zomaar in de groenbak te gooien. Want in het blad zitten juist de voedingsstoffen die je weer terug in de bodem wilt. Leg de bladeren op je geveltuintjes, moestuintje of onder je klimplanten. Dan hebben de planten voedsel voor het volgende seizoen. Schimmels, bacteriën en kleine diertjes breken de bladeren af en regenwormen zorgen ervoor dat ze in de grond komen.

  • Bescherm je planten tegen de vorst

    Met een hoopje bladeren en takjes zorg je al voor een beschermende, isolerende laag voor heel wat vaste planten in je straat. Gaat het om niet-winterharde beplanting die gevoeliger is voor vrieskou? Dan kunnen ook vliesdoeken, noppenfolie of rietmatten uitkomst bieden. Sommige kuipplanten kan je ook op die manier eenvoudig beschermen tegen de vorst. Potplanten die hier niet tegenkunnen, zet je op een veilige, beschutte plaats bij een temperatuur tussen de 5 en 15 °C.

  • Laat bessen en fruit hangen

    De klimop staat nu volop in de bessen, en lekker hapje voor veel vogels. Is je klimop heg enorm wild geworden, laat liever alles nog even zitten tot na de winter

  • Haal planten in pot binnen of pak ze in

    Haal kuipplanten en potplanten naar binnen als je je straat winterklaar gaat maken, want ze kunnen niet tegen vriesweer. Zet ze op een vorstvrije plek in huis of in een garage. De planten die je naar binnen hebt gehaald, hebben nog altijd je aandacht nodig. Loop ze even na en blijf ze geregeld water geven – ook in de koude wintermaanden.

Nog vragen?