Maak een bij-tankstation
Het gaat slecht met bijen en dat is geen goed nieuws. Zonder de bij is er namelijk geen bestuiving van gewassen en hebben wij geen aardbeien, kersen én geen koffie. Gelukkig is er ook goed nieuws: jij en je buren kunnen de bij helpen door van je straat een heus bij-tankstation te maken, mét steun van Opzoomer Mee.

Wat is een bij-tankstation?
Een bij-tankstation bestaat uit biologische planten met bloemen waar wilde bijen van houden. Zo’n bij-vriendelijke plek kun je aanleggen in je (gevel)tuin, een perkje, op balkons of op een dakterras. Of misschien weet jij in je straat een andere plek waar je stenen mag vervangen door planten.
Bijen, maar ook vlinders en zweefvliegen, kunnen hier even wat voedsel bijtanken en weer doorvliegen, op zoek naar andere lekkere bloemen.
Hoe maak ik een bij-tankstation?
In slechts 3 stappen wordt ook jouw straat een bij-tankstation.
Stap 1
Denk goed na over je planten
Bijen dol op bloeiers als de wisteria, klimop en de liguster. Kamperfoelie is een vrolijke klimplant die bijen, vlinders en vogels aantrekt met zijn geurende, witte bloemen. Margrieten, korenbloemen, klavers, asters en verschillende inheemse bloembollen worden door bijen goed bezocht.
In het najaar zorg je met herfstasters, heide en de campanula voor extra bijenvoedsel. De herfstkrokus bloeit zelfs nog in november. Daarmee geef je de bijen een goede voorraad mee voor hun winterslaap.
- Let op: kies voor biologische planten én voor biologische tuinaarde en mest. Die producten zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen en dus gezond voor insecten. Ontdek HIER waar je biologische planten koopt in Rotterdam.
- Wil je specifiek de bij in jouw wijk helpen? Ontdek dan HIER jouw wijkbij en zijn favoriete bloemen.

Stap 2
Gebruik geen gif
Heb je last van ongewenste insecten of onkruid in de straat? Gebruik geen gif, maar milieuvriendelijke producten. Zo voorkom je bijensterfte.
Zit er onkruid tussen de tegels of planten? Laat het gif dan staan. Vraag in plaats daarvan je buren om te helpen met onkruid wieden. Zo heb je meteen weer een leuke opzoomer-actie.

Stap 3
Zorg voor een nestelplek
Bijen zijn dol op smalle gangetjes om te nestelen. Een bijenhotel is daarom heel effectief, maar ook zanderige plekjes op de grond zijn favoriet om een holletje in te graven.
Goed om te weten: sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels, snoei in het najaar dus niet alles weg.


Voor wie doe je het?
Elke wijk in Zuid-Holland heeft een eigen wijkbij. Een wijkbij is een bijensoort die in deze wijk extra wordt geholpen met bloemen waar deze bij gek op is. Ontdek jouw eigen wijkbij.
Hoe helpen wij je?
Meld je aan voor een bijdrage en ontvang…
… een mooi pakket met informatie over bijen, plantentips, een zakje zaad en een bordje om bij het bij-tankstation te plaatsen.
… een budget van 75 euro voor het creëren van een bij-tankstation.
Wat zijn de voorwaarden?
- Koop biologische planten, bollen en zaden. Hierover vind je tips in het informatiepakket dat we je toesturen.
- Maak in je straat een aaneengesloten stuk van minimaal één vierkante meter vrij voor het bij-tankstation. (Meer mag ook)
- Maak een foto van je bij-tankstation met informatiebordje en stuur die naar ons toe.

Hoe kom ik aan die vierkante meter?
- Denk aan een geveltuin, waarvoor minimaal 11 stoeptegels zijn weggehaald (dit mag een bestaande of nieuwe geveltuin zijn) of gebruik twee geveltuinen die vlak naast elkaar liggen.
- Zet een paar buur-balkons op dezelfde galerij vol met grote potten. (Check wel even of dit in jullie flat is toegestaan).
- Gebruik een gezamenlijk dakterras.
- Vervang een stuk gras door bloemen, kruiden en planten (hiervoor is vaak wel toestemming nodig van de gemeente).
- Zet een muur vol verschillende klimplanten.

Ja, wij leggen een bij-tankstation aan
Verzamelen 4 enthousiaste straatgenoten die samen met jou het bij-tankstation willen aanleggen.
Vink hieronder ‘Aanbieding 4’ aan om een bijdrage aan te vragen voor het bij-tankstation.
Ontdek hier welke aanbiedingen we nog meer hebben om jullie straat te vergroenen.
Nog vragen?
Neem gerust contact op.
-
Thessa Bakker
Feijenoord
- Tel 06 44268901
- Mail thessa.bakker@opzoomermee.nl