Meer groen

Wil je meer meters maken en zorgen voor nog meer groen? Schrijf het idee van jouw straat op de aanmeldkaart en ontvang maximaal 500 euro om samen met de buren jullie straat verder te vergroenen. Hieronder vind je een paar voorbeeld hoe je je straat kunt vergroenen.

Geveltuinen aanleggen

In Rotterdam mag je in iedere straat geveltuintjes aanleggen. Let op: het geveltuintje mag maximaal 45 centimeter breed zijn (1,5 stoeptegel) en er moet tenminste 1,8 meter stoep (6 tegels) vrij blijven voor voetgangers en rolstoelen.

Een extra geveltuin van circa 4 strekkende meter komt in aanmerking voor maximaal 75 euro. Per straat kunnen 5 extra geveltuinen (op verschillende adressen) worden aangelegd. Er is dus maximaal 5 keer 75 euro = 375 euro beschikbaar. Leg je 3 of meer geveltuinen aan, dan krijg je een bonus. Deze bonus loopt op van 75, 100 tot 125 euro. In totaal kun je dus 375 euro + 125 euro = maximaal 500 euro per straat krijgen. Samenwerken loont dus!

Tips voor het aanleggen van geveltuintjes:

  • Verwijder de stoeptegels en graaf ze 30 cm. in. Je krijgt dan een laag randje waardoor er geen vuil in je geveltuintje komt en regenwater de grond in kan zakken.
  • Laat eventuele peilbuizen van de gemeente in takt. Peilbuizen zijn er in allerlei soorten en maten, en voor verschillende doeleinden. Ze hebben vaak een gele of blauwe deksel waarop staat waarvoor en van wie ze zijn. Blijf van deze meetpunten af!

Boomspiegels

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Het beplanten van kale boomspiegels is een mooie manier om je straat op te fleuren. We adviseren je om dit hier te melden zodat de gemeente hier rekening mee kan houden bij werkzaamheden.

Let op: De wortels van een boom zijn erg belangrijk om een boom gezond en vitaal te houden. Let op dat u ze niet beschadigt. Door beschadiging van de wortels kan de boom ziek worden. Het is daarom niet toegestaan om hekjes of een andere afzetting rond de boomspiegel te plaatsen.

Onze bijdrage is maximaal € 35 per boomspiegel van 1 m2. Voor grotere boomspiegels is de bijdrage hoger.

Hier en in het filmpje hiernaast vind je ook allerlei tips voor het aanleggen en onderhouden van boomspiegels.

Meer groen in privétuinen

Ook in je eigen tuin kun je als Rotterdammer helpen om je straat en de stad groener en aangenamer te maken. Simpel door op de grond tegels en stenen te vervangen door planten en struiken. Tegel eruit, en plant erin!

Als je dat samen doet met ten minste 3 buren kun je van ons een bijdrage krijgen voor de aanschaf van aarde en planten. Als 5 buren meedoen kan de bijdrage oplopen tot € 500. De precieze bijdrage is wel afhankelijk van het aantal vierkante meters tegels dat er uit de tuin verdwijnt. Wist je trouwens dat de tegeltaxi van de gemeente Rotterdam bij zo’n burenactie de tegels komt ophalen?

Hier vind je tips voor een makkelijke tuin.

Moestuinen

Wat is er nou lekkerder dan een maaltijd uit je eigen tuin? Steeds meer Rotterdammers verbouwen hun eigen groente, kruiden en fruit. In verschillende straten hebben bewoners moestuinen in alle soorten en maten aangelegd. Je kunt natuurlijk een grote moestuin aanleggen, maar een vierkante meter moestuin of een seniorenmoestuin is een mooi alternatief. Kinderen vinden het ontzettend leuk om in een klein moestuintje te oefenen en veel ouderen hebben liever een moestuintje op hoogte zodat ze niet zo hoeven te bukken tijdens het tuinieren. Heb je in je straat helemaal geen plek op de grond? Hangende moestuintjes aan de gevels kunnen natuurlijk ook.

Lees meer over moestuintjes

Groene balkonnetjes

Woon je in een flat of bovenwoning? Ook dan kun je natuurlijk jouw straat groener maken. Want ook planten op balkons en galerij dragen bij aan vergroening van de stad. Klim- en hangplanten langs de gevels zijn daarbij extra geschikt omdat ze met hun schaduw ook je huis koel houden. En natuurlijk zorgen al die plantenbakjes ervoor dat de straat er een stuk gezelliger uit ziet.

Lees meer over groene balkonnetjes

Schaduwlint of pergola

In de stad is het soms moeilijk om schaduw te vinden als de zon uitbundig schijnt. Een pergola of een schaduwlint is dan een mooie natuurlijke manier om dat in je straat voor elkaar te krijgen. Een pergola is een constructie van latten op hoge palen waar langs allerlei planten kunnen groeien. Schaduwlinten zijn gespannen draden waarover klimplanten groeien. Een ideale plek om met je buren even wat verkoeling te zoeken in de zomer. Je mag trouwens geen schaduwlinten of pergola’s hangen of plaatsen over de openbare weg.

Lees meer over natuurlijke zonwering