Direct naar inhoud

Meer groen

Ga jij aan de slag met jouw buren voor een groenere straat? Schrijf jullie idee op de aanmeldkaart en ontvang maximaal 500 euro om samen met de buren jullie straat verder te vergroenen. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

1. Klimplanten langs de gevels

Klimplanten vragen maar om een klein stukje grond, maar zorgen voor veel groen aan de gevel. Ze voorkomen de opwarming van de muren, helpen tegen geluidsoverlast en dragen bij aan een schonere lucht. Straten krijgen een bijdrage van 35 euro per nieuwe klimplant in een geveltuin of op een balkon. De bijdrage is bedoeld voor zowel de aanschaf van een plant als eventuele klimhulp (een draad, hekje, enzovoorts).

2. Tegels uit de tuinen (en de bonusboom)

Verwijder samen met je buren uit tenminste drie eigen tuinen tegels. Dat mag uit de voor- of achtertuin. Naast een bijdrage voor aarde en planten krijg je een bonus van 75 euro om een inheemse boom (of bomen) te kopen. Een inheemse boom komt van nature in Rotterdam voor. Wat wordt jouw bonusboom? Een zoete kers, meidoorn, boswilg of….?

3. Moestuintjes

Wat is er nou lekkerder dan een maaltijd uit je eigen tuin? Steeds meer Rotterdammers verbouwen hun eigen groente, kruiden en fruit. De moestuinen komen al in verschillende straten in alle soorten en maten voor. Kinderen vinden het bijvoorbeeld ontzettend leuk om in een klein moestuintje te oefenen en veel ouderen hebben liever een moestuintje op hoogte zodat ze niet zo hoeven te bukken tijdens het tuinieren.  Heb je in je straat helemaal geen plek op de grond? Hangende moestuintjes aan de gevels kunnen natuurlijk ook. Wij dragen maximaal 25 euro per m2 voor moestuintjes en maximaal 35 euro m2 voor seniortuintjes bij.

4. Groene balkonnetjes

Woon je in een flat of bovenwoning? Ook dan kun je natuurlijk jouw straat groener maken. Want ook planten op balkons en galerij dragen bij aan vergroening van de stad. Klim- en hangplanten langs de gevels zijn daarbij extra geschikt omdat ze met hun schaduw ook je huis koel houden. En natuurlijk zorgen al die grote plantenbakken ervoor dat de straat er een stuk gezelliger uit ziet.

Lees meer over groene balkonnetjes

5. Boomspiegels

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Het beplanten van kale boomspiegels is een mooie manier om jouw straat op te fleuren. We adviseren je om dit hier te melden zodat de gemeente hier rekening mee kan houden bij werkzaamheden.

Let op: Plaats geen hekjes of een andere afzetting rond de boomspiegel te plaatsen. Daarmee beschadig je de wortels van de boom.

Wij dragen maximaal € 35 per boomspiegel van 1 m2 bij. Voor grotere boomspiegels is de bijdrage hoger.

6. Geveltuinen aanleggen

In Rotterdam mag je in je straat geveltuintjes aanleggen.
Let op: het geveltuintje mag maximaal 45 centimeter breed zijn (1,5 stoeptegel) en er moet tenminste 2 meter stoep (7 tegels) vrij blijven voor voetgangers en rolstoelen.

Een extra geveltuin van circa 4 strekkende meter komt in aanmerking voor maximaal 75 euro. Per straat kunnen 5 extra geveltuinen (op verschillende adressen) worden aangelegd. Er is dus maximaal 5 keer 75 euro = 375 euro beschikbaar.

Leg je meer dan één geveltuin aan? Dan krijg je een bonus! Bij twee, drie en vier geveltuinen is dit 50 euro per aanvraag en bij vijf geveltuinen krijg je 125 euro per aanvraag. In totaal kun je dus 375 euro + 125 euro = maximaal 500 euro per straat krijgen. Samenwerken loont dus!

Nog vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact op met de projectleider uit jouw buurt! Je mag ons natuurlijk ook altijd bellen of mailen. Wij helpen jou graag verder!