De Zakkenvullers van Bloemhof

Het is vier jaar geleden dat ze de eerste afvalzakken vulden. Inmiddels staat de teller op 365. ‘Gelukkig ziet het water aan de Lange Hilleweg en Hillevliet er tegenwoordig stukken beter uit. Zoals het was zal het nooit meer worden. Daar zorgen de Zakkenvullers van Bloemhof voor,’ vertelt Eveline van Wanrooij.

Geveltuinen aanleggen

‘Ik ergerde me zo aan dat geklaag over de buurt op de sociale media. Steeds hetzelfde verhaal: dat de singels zo vies zijn, dat anderen er een rommeltje van maken, dat de gemeente het maar moet opruimen. We zitten hier toch op Rotterdam-Zuid?, dacht ik. Geen woorden, maar daden! Als je in plaats van mopperen zelf iets doet, heb je direct resultaat.’

Zakkenvullers

Dus ging Eveline met haar zoontje van start. En na een oproepje vond ze snel medestanders. Nu trekken de Zakkenvullers van Bloemhof, een clubje van twintig buurtbewoners, er regelmatig op uit om het water vrij te maken van afval. Van plastic tasjes, mondkapjes en blikjes tot fietsen en wasmanden. De afspraken gaan via de app. Soms gaan ze drie keer per week plastic vissen, soms eens in de veertien dagen. Dat hangt een beetje van het weer af. Vooral na stormachtige dagen is de singel een verzamelplaats van troep.

Kano’s aanschaffen

Inmiddels is er een rijk arsenaal aan spullen en gereedschap verzameld: stevige grijpers om zwaardere materialen op te vissen, een harkje aan een vliegertouw om afval midden op het water te vangen, handschoenen om je handen te beschermen tegen glasscherven en ander gevaarlijk spul. Binnenkort beschikt de club dankzij een motie van Leefbaar Rotterdam over vijfduizend euro om onder andere kano’s aan te schaffen om ook het water op te gaan.

Klagen is meehelpen

En ook dan zal er vast wel weer aanspraak zijn van voorbijgangers. ‘Of we een taakstraf uitvoeren. Of we van de gemeentereiniging zijn. Vaak gevolgd door een klaagzang over het zwerfvuil in de buurt,’ vertelt mede-zakkenvuller Thea van Gils. ‘Ho!’ zeggen we dan altijd, vult Eveline aan. ‘Klagen mag, maar dan moet je wel een half uur meehelpen.’ Allebei lachend: ‘Er is tot nu toe nooit iemand geweest die op dat aanbod is ingegaan.’

Ook te water?

Houd jij samen met je buren ook je sloot, singel of vijver schoon? Of ben je van plan dat te gaan doen? We horen graag hoe wij jou daarbij kunnen ondersteunen! 010 213 10 55.