'Gereedschapskist onmisbaar voor mij als wijknetwerker'

Voor Naima Draoui, wijknetwerker in Vreewijk, is de dit jaar gelanceerde gereedschapskist Bewonersinitiatieven inmiddels een onmisbaar hulpmiddel in haar werk. ‘Ik heb er nu al goede ervaringen mee,’ vertelt ze. ‘In Vreewijk is een vaste kern bewoners die regelmatig een bijdrage aanvraagt via de regeling bewonersinitiatieven. Aan hen hoef ik niet zoveel meer uit te leggen, zij weten de weg inmiddels wel. Ik zet de gereedschapskist vooral in tijdens het contact met nieuwe initiatiefnemers die nog niet het klappen van de zweep kennen.

Leidraad
‘Ik laat dan vaak op mijn iPad de gereedschapskist zien en gebruik hem als leidraad in het gesprek. Onder welk thema zou jouw initiatief kunnen vallen? Wat wordt er van je verwacht en waar moet je zoal aan denken? De gereedschapskist is wat dat betreft heel laagdrempelig en transparant’.

Opborrelen
Voor Naima is het grote voordeel van de gereedschapskist dat het rust schept. Als je als bewoner voor het eerst een bewonersinitiatief indient, komt er heel wat op je af. Maar de vragen die kunnen opborrelen zijn bij elke fase van een bewonersinitiatief weer anders.

Naima: ‘Of je nu zoekt naar tips om een begroting te maken, een vraag hebt over het verantwoorden van je initiatief of gewoon wilt weten wanneer jouw gebiedscommissie weer bijeenkomt… de wetenschap dat je te allen tijde dit soort zaken kunt nazoeken in de gereedschapskist, zorgt zeker voor deze nieuwe gezichten voor duidelijkheid, verlaagt de drempel en brengt rust.’

Ga naar de gereedschapskist.