Thema Schoon

Voor nogal wat Rotterdammers biedt het idee van een opgeruimde en schone stad inspiratie voor het indienen van een bewonersinitiatief. Een greep uit de kleinere en grotere ‘schone’ initiatieven. Ben je benieuwd naar voorbeelden voor andere thema’s zoals jeugd en kinderen, kunst en cultuur, veilig of educatie: kijk in de gereedschapskist (vakje 1).

Plastic vissen in de Rotte
Bewoners uit Noord en Kralingen-Crooswijk hebben meegeholpen om vanuit een ‘Plastic Whale-sloep’ de Rotte schoon te vissen. Het plastic uit de Rotte wordt later verwerkt in een kunstwerk.

Schone Schie
Project waarbij 340 vrijwilligers  30 minuten lang zwerfvuil oprapen uit de Schie. Een  simpele opruimactie met groot resultaat. “Ik doe het voor de toekomst van mijn kinderen”, vertelt de  initiatiefnemer.

Samen Schone Bergse Plassen
In Hillegersberg-Schiebroek wordt jaarlijks Samen Schone Bergse Plassen georganiseerd op Burendag. Gezamenlijk steken bewoners de handen uit de mouwen om de plassen schoon te maken. “Je weet soms niet wat je ziet. De rommel die mensen achterlaten langs de plassen.” vertelt een van de organisatoren.

Bloemhof Schoon
Op initiatief van de wijkraad hebben vele actieve bewoners uit de wijk in juli gezamenlijk de wijk (inclusief de singels) schoongemaakt, waarna ze werden beloond met een heerlijke lunch. In november krijgt het initiatief een vervolg, hopelijk met nog meer actieve straten.

De Anti-troepgroep in Rozenburg
is een initiatief van twee bewoners die zich ergerden aan het zwerfaval op straat en in de plantsoenen in Rozenburg.  Inmiddels is de groep bewoners gegroeid en trekken regelmatig 10 – 15 bewoners erop uit met vuilniszakken en knijpers en  halen soms wel twee volle bakfietsen met rommel op!