'Sorry corona, onze straat Opzoomert in december'

Het is november. In de Havenstraat dromen ze van een groot kerstdiner. De Diamantweg van een versierde straat, vuurkorven, erwtensoep, straatmuzikanten en buren die genieten van een ouderwets straatfeest. En aan het Artemispad wacht jong en oud met smart op de komst van de Opzoomer-kerstboom. Maar ook deze winter is corona weer de grote spelbreker. Dus afblazen maar die straatactiviteiten en straatfeesten… of toch niet?

Op haar knieën en met een groot meetlint in de hand kruipt Sonja van den Brom door de grote recreatiezaal van woongebouw Kolk. Hier moet het in december gaan gebeuren: mooi gedekte tafels, een heerlijk zelfgemaakt driegangendiner (kippensoep vooraf, witlof gerold in ham en kaas als hoofdgerecht en een vlaflip als uitsmijter) en zanger Ad Korevaar die iedereen aan het dansen en swingen krijgt.

Meetlint
“Gelukkig,” lacht Sonja terwijl ze zich puffend overeind hijst en het meetlint opbergt. ‘’er is genoeg ruimte tussen alle tafels. Zo kunnen we op 1,5 meter afstand van elkaar iedereen veilig verwelkomen en laten eten.” Want ondanks de steeds strenger wordende coronamaatregelen, hebben de vijf gangmakers van de Havenstraat besloten toch door te gaan met de voorbereidingen. “Dit soort activiteiten zijn zo belangrijk in deze flat,” legt Sonja uit. “Tegen de eenzaamheid en ook voor wat afleiding in deze moeilijke tijd. Je ziet de oudere bewoners echt weer opleven tijdens zo’n avond.”

Galajurk aan
Maar veiligheid staat voorop. Dus moeten de bewoners straks tijdens het feest op hun stoel blijven zitten. Rondlopen en overal even aanschuiven, laat staan een dansje wagen zit er helaas niet in. Het is een noodzakelijke aanpassing om de avond toch mogelijk te maken. Maar wat als er in december net als vorig jaar weer een lockdown komt waarbij samenkomsten niet mogelijk zijn? “Ook dan doen we hier wat voor de bewoners,” zegt Sonja beslist. “Dan trekken we een galajurk aan en gaan met een feestelijk karretje alle gerechten van deur tot deur uitserveren…. zingen we er desnoods zelf wel een liedje bij. Dan weten de bewoners in ieder geval dat ze niet alleen staan.”

Matthäus-Passion
Ook aan de Diamantweg zal in december vast wel muziek klinken. Zo speelden tijdens de eerste lockdown muzikanten uit de straat een deel van de Matthäus-Passion. Buren konden tijdens dit opendeurconcert het optreden bij hun eigen voordeur meeluisteren. Dat bijzondere optreden en die eerste lockdown hebben wat teweeg gebracht in de Diamantweg.

Dieper en persoonlijker
“Door de lockdown hebben we als straat meer contact met elkaar gekregen en beseffen we dat het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ nu meer dan ooit opgaat,” vertelt gangmaker Mirjam de Reus. “De contacten in de straat zijn dieper en persoonlijker geworden. Ook de rol van kinderen is veranderd. Voorheen speelden ze tijdens de straatspeeldag, dit jaar gingen ze met een bolderkar langs de deuren om alle buren te verrassen met een presentje.”

Dracula als portier
Die nieuwe energie in de straat leidde de afgelopen tijd tot een keur aan straatactiviteiten, waaronder een Halloweenfeest waarbij de nieuwe buren hun nog gestripte huis beschikbaar stelden als spookhuis. “Dracula stond als portier bij de ingang zodat het binnen niet te druk werd en in de badkamer speelde een skelet hardrock op zijn gitaar.”
Wat de Diamantweg precies gaat doen in december… daar wordt nog druk overleg over gevoerd in de straatapp. Ideeën zijn er volop. Een letterspeurtocht tijdens Sinterklaas, een 1,5 meterfeest met vuurkorven en erwtensoep tijdens Kerst en wensballonnen maken rond Oud & Nieuw. “Die ballonnen laten we dan achterelkaar knallen zodat we toch een beetje vuurwerk hebben.” voor elk feest ligt wel een globaal plannetje klaar. ‘Ook dat hebben we geleerd sinds corona. We hakken pas op het laatste moment de knoop door wat we precies gaan doen.”

De Diamantweg is een vat vol ideeën om iedereen betrokken te houden. Zo speelden bewoners tijdens Koningsdag een zelfgemaakt ‘Wie Ben Ik?-spel met portretten van alle buren. Tijdens de eerste lockdown gingen kinderen langs de deuren om te vragen of buren nog hulp nodig hadden. Ze brachten ook een beschilderd tasje mee met een lampje in de vorm van een diamant. ‘Hou fol. U doet het goed’.

Komt de boom?
“Ik ben toch zo benieuwd naar de kerstboom!” Tilly Soares kan niet wachten tot voor het eerst ook een Opzoomer-kerstboom op het Artemispad staat te stralen. “De kerstboom komt toch nog wel?” vraagt ze meteen een tikkeltje bezorgd. “De kinderen en ouders kijken er zo naar uit en zijn nu al bezig om versieringen te verzamelen om straks in de boom te hangen. Daarna drinken en eten we wat en zingen een liedje.” Ze vervolgt: “Morgen gaan we hier trouwens prikken. Nee, ik bedoel niet vaccineren… Ik bedoel schoonmaken. Daar gaan we als straat ook mee starten. Netjes op afstand en dan de straat af. We Opzoomeren nog maar een jaartje, eigenlijk sinds corona. Om de buurt levend en gezellig te houden.”

Sorry corona
Als Tilly hoort dat de kerstboom gewoon komt, is ze weer helemaal gerustgesteld. ‘Weet je, we houden ons netjes aan alle coronamaatregelen. Wat die ook in december zullen zijn. Maar je raakt als buren wel geïsoleerd. Iedereen zit binnen en je ziet elkaar weinig. Niks doen vinden wij geen optie, je moet toch ook gewoon leven? Het grasveld is groot zat om afstand te houden en als het niet anders kan hangen we allemaal om en om iets in de boom. Dus: sorry corona! Maar onze straat gaat toch echt Opzoomeren in december.”