Zes straten schreven een brief aan Opzoomer Mee over de lockdown in hun straat. Om te beginnen vertellen Jocé Bloks en Saskia van den Broek uit de Rochussenstraat en Breitnerstraat hoe zij het afgelopen jaar hebben beleefd.

Van tevoren hadden we niet kunnen bedenken dat onze buren zo verrast en blij zouden zijn met een kleine attentie. Het was half april en we waren een maand in de eerste coronagolf. Iedereen was bezorgd en we zagen elkaar nauwelijks meer op straat. ‘Ons’ Erasmus MCaan de overkant van de straat, was elke avond in het nieuws met verontrustend commentaar van journalisten. Daarbij was het ook nog ontzettend mooi weer. Normaal zouden we allang iets gezelligs bedacht hebben zoals een lenteontbijt, paaseieren zoeken of een middagje tuintjes opfrissen. Maar dat was nu allemaal niet mogelijk. Jammer genoeg, want heel graag wilden we juist onze zorgen met elkaar delen en even van wat vrolijkheid genieten. 

“Voor mij? Van wie? Wat leuk!”
Daarom kwamen we in actie, wat meer mensen in die tijd hebben gedaan. We kochten tulpen bij een noodlijdende kweker. Al die tulpen hebben we op de fiets geladen en huis aan huis afgeleverd. Op afstand, maar met een brede glimlach! Dat was echt heerlijk om te doen! Al die mensen, die bij ons in het hartje van de grote stad wonen en heel wat gewend zijn, waren zo blij verrast met deze kleine geste! Iedereen die heel voorzichtig de deur opende: “Voor mij? Van wie? Wat leuk!” Dagen later kregen we nog bedankjes via de buurtmail. Het was een kleine moeite maar een groot succes!  

Dapper mens
Tja, en je zou nu maar een belangrijk jubileum te vieren hebben. Omdat je al 55 jaar of meer met de allerliefste bent getrouwd. En dan niet kunnen uitpakken met een leuk feestje met iedereen die je lief is… Dan is het extra leuk om namens alle buren een mooi boeketje af te leveren! Of de oude buurvrouw die nu moet wachten op haar heupoperatie. Die altijd heel sportief was, maar inmiddels al veel te lang met die ellendige rollator door het leven moet. Zo’n dapper mens neem je toch even mee naar een terras voor een kopje koffie? Het is nu extra fijn dat we de mogelijkheid hebben om dit te doen. Ook zonder corona is het belangrijk om te laten weten dat de ander gezien wordt, dat we meeleven met leuke en moeilijke dingen. Onze buurtmail is een goed middel voor contact. Wie geen mail heeft, krijgt een briefje op de deurmat. 

Wereldstad
Natuurlijk vinden we het jammer dat we geen Halloween hebben gevierd en dat de feestdagen anders waren. Maar we weten elkaar te vinden. Hoe bijzonder is dat in deze wereldstad! We laten elkaar met rust, maar zeker niet aan ons lot over!’

Met vriendelijke groeten van

Jocé Bloks en Saskia van den Broek

 

Meer brieven lees je in het nieuwe Opzoomermagazine.