Schoonmaakbende Valkenburgsingel

‘Leuk om te doen en gelijk resultaat’

Op de stoep, in je voortuin of drijvend in de sloot, Rotterdam was niet lang geleden ‘ineens’ bezaaid met een nieuw type zwerfvuil: het afgedankte mondkapje. Ryan van den Dungen kwam met zijn buren in actie. De Schoonmaakbende van de Valkenburgsingel was geboren!

‘Kunnen we al beginnen?’
“Afgedankte mondkapjes aanraken met je handen is niet slim. Dus hebben we als straat schoonmaakmateriaal aangevraagd zoals handschoenen, vuilknijpers en vuilniszakringen. Met twaalf buren zijn we vervolgens door de straat getrokken.” Want veel meer buren aan de Valkenburgsingel in de Beverwaard bleken zich aan het zwerfvuil in de straat te storen. Dat merkte Ryan meteen aan de vele reacties toen hij zijn idee deelde in de straatapp. Wanneer kunnen we beginnen? was de samenvattende reactie.

Zes volle vuilniszakken
Ryan: “Rommel opruimen is eigenlijk harstikke leuk om samen te doen. Je krijgt alleen maar positieve reacties en je hebt direct resultaat: een mooie en schone straat.” Niet dat Ryan altijd zo begaan was met zijn woonomgeving. Hij grinnikt. “Ik ben ook jong geweest. Dan heb je meer aandacht voor andere dingen. Dus gooide ik weleens iets op straat.” Hij grinnikt. “Maar dat heb ik inmiddels wel ruimschoots goedgemaakt met onze schoonmaakbende. Elke ronde die we maken halen we wel zes volle vuilniszakken op.”

Barbecue als beloning
Al dat afval komt niet alleen uit de straat. Ook het park wordt door de schoonmaakbende van de Valkenburgsingel bijgehouden. “Het is een fijn park om even te wandelen. Dus is het een kleine moeite om dat ook mee te nemen.” De schoonmaakacties houdt de straat bij op een actiekaart. Als ze vijf schoonmaakacties hebben uitgevoerd is de kaart vol en krijgt de schoonmaakbende 125 euro als beloning. “Onze kaart is bijna vol. Dus gaan we binnenkort barbecueën.”