Gereedschapskist Bewonersinitiatieven gelanceerd

Spijkers, hamers en schroevendraaiers zitten er niet in. Toch noemt Anda Noordhuis, projectleider bij Opzoomer Mee, de verzameling voorbeelden, tips en formulieren een gereedschapskist. “In deze digitale gereedschapskist zit alles wat je nodig hebt om van je bewonersinitiatief een succes te maken. Je kunt het zo gek niet bedenken. De kist is een steuntje in de rug voor initiatiefnemers”.

Gereedschapskist als bordspel
Vol enthousiasme toont Anda hoe de gereedschapskist werkt. “Je kunt een bewonersinitiatief opdelen in fases die elkaar opvolgen. Dat bracht ons op het idee om de gereedschapskist als een mooi geïllustreerd spel vorm te geven, zoals bijvoorbeeld ganzenbord of monopoly. Elk vakje op het bord, er zijn er acht, staat voor een fase van een bewonersinitiatief. Zo heb je ‘idee’, ‘verkenning idee’, ‘invullen aanvraag’ enzovoorts tot en met de laatste fase ‘verantwoording’. Klik je op een vakje dan krijg je allerlei nuttige informatie, tips, voorbeelden, formulieren, filmpjes e.d. die horen bij die fase. Je kunt de vakjes na elkaar aanklikken… je kunt ook direct naar het vakje, het onderwerp, gaan waarover je meer wilt weten”.

Verbazingwekkend volledig
Wie in de spiksplinternieuwe gereedschapskist duikt, verbaast zich al snel over de volledigheid. Zo vind je bij het vakje ‘indienen aanvraag’ een linkje naar de agenda’s van de gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités, inclusief alle stukken. Anda: “Zo kun je zien wanneer ze over jouw idee een besluit gaan nemen en kun je die bijeenkomst eventueel bijwonen”. Ze vervolgt: “Veel commissies bieden de mogelijkheid om dan een toelichting te geven op je aanvraag. Er zit in de gereedschapskist ook een filmpje over hoe je deze toelichting (de zogeheten ‘pitch’), het beste kunt geven en je kunt zelfs een workshop volgen om de kneepjes van het pitchen onder de knie te krijgen. Wat later in de gereedschapskist, bij het vakje ‘aan de slag’ is er de mogelijkheid om direct doorgeschakeld te worden naar de gemeentelijke website om een vergunning aan te vragen. Zo laat de gereedschapskist geen aspect van een bewonersinitiatief onbesproken

Ontwikkeling bewonersinitiatieven
Anda: “Opzoomer Mee assisteert al ruim vijf jaar gebiedscommissies en tegenwoordig ook de wijkraden en de wijkcomités bij de administratieve afhandeling van bewonersinitiatieven. Zo maakt Opzoomer Mee razendsnel de toegekende bijdrages over aan de initiatiefnemers. Maar we zetten ons ook in om de regeling en de praktijk van bewonersinitiatieven verder te ontwikkelen. Daar hoort deze gereedschapskist bij. Kennis en kunde van de afgelopen vijf jaar hebben we in deze digitale kist verzameld. We hopen dat veel initiatiefnemers er hun voordeel mee zullen doen.”

Niet uitrusten
De gereedschapskist is klaar en staat online op de website van Opzoomer Mee. Maar even uitrusten is er niet bij voor Anda. “We zijn nu naar aanvullingen aan het kijken, bijvoorbeeld voor Rotterdammers die het Nederlands niet goed machtig zijn of niet met een pc overweg kunnen. Ook hen willen we een steuntje in de rug bieden om mee te helpen om met eigen initiatieven van Rotterdam een mooie stad te maken en te houden”.

Ga naar de gereedschapskist.