Opzoomerwadi

Een wadi is een verlaagd gedeelte van een tuin of een binnenterrein dat tijdens een bui het regenwater tijdelijk opvangt. Een wadi is opgebouwd uit verschillende lagen waaronder een laag met grind, lavasteen of hydrokorrels. Deze materialen hebben veel tussenruimte zodat het regenwater zich hier tijdens een bui kan verzamelen. Na de bui kan het water langzaam in de bodem wegzakken (infiltratie). Bij een normale regenbui zal het water binnen 24 uur door de bodem zijn opgenomen en is de wadi weer helemaal droog. Bij mooi weer staat de wadi droog.

Een wadi levert een bijdrage aan biodiversiteit in de stad, omdat je er andere planten in kunt zetten dan gebruikelijk. Een wadi trekt daardoor ook andere diertjes zoals kikkers e.d. aan.

Straten die zich aanmelden voor een wadi krijgen geotextiel (worteldoek zonder plastics) en een bijdrage van maximaal € 500 voor de aanschaf van grind, aarde en planten. Na aanmelding neemt het bedrijfje dat het geotextiel aflevert contact met je op voor een advies op maat. Deze aanbieding is vooral geschikt voor straten met een groot binnenterrein of een gemeenschappelijke tuin.

Lees hier meer over de Opzoomerwadi.