De Opzoomerspelen in je straat… dat kan werkelijk van alles zijn. Een dag vol waterpret, muziek en vrolijk gespetter bijvoorbeeld. Of bekijk de andere spelideeën op deze pagina. Eigenlijk is er maar een simpele spelregel: bezorg kinderen in de zomer een onvergetelijke dag in hun straat. Opzoomer Mee ondersteunt jouw idee met een bijdrage van maximaal 100 euro.

De Opzoomerspelen lopen tot eind oktober 2021.

Spelideeën

optocht van versierde fietsen

Optocht van versierde fietsen

Pak je fiets, skelter of step, poets hem schoon en versieren maar! Ballonnen, slingers, linten… alles kan. Maak als afsluiting een vrolijke optocht door de straat.

speurtocht

Buurtspeurtocht

Ga op speurtocht door je buurt. Met stoepkrijt staat de route aangegeven en onderweg zijn er allerlei leuke opdrachtjes. Finish gehaald? Een welverdiend ijsje als beloning.

stoepkrijt

Straat tekenwedstijd

Maak met elkaar een mooie grote straattekening. Zet het op de foto en stuur, mail of app deze naar Opzoomer Mee. Wie weet wint jouw straat dan wel een mooie prijs.

blije stenen

Blije stenen

Verzamel met elkaar de mooiste steentjes in je buurt en beschilderen ze. Leg ze bij elkaar zodat iedereen ze kan bewonderen of breng ze langs bij een ouderencomplex in je buurt.

trefbal

Trefbal

Teken met stoepkrijt een speelveld met twee vakken en verdeel je in twee teams. Vang je de bal, dan is de werper af. Word je geraakt door de bal, dan ben je af.

boter kaas eieren

Boter, kaas en eieren

Wie is de boter kaas en eieren-kampioen in je straat? Pak twee kleuren stoepkrijt en beginnen maar. Je kan heel veel spelletjes spelen voordat de straat volgekrijt is.

slingerzak

Slingerzak

Maak een zakje zand vast aan het uiteinde van een touw. Ga allemaal in een kring staan. In het midden draait de buurman of buurvrouw het verzwaarde touw rond. Snel springen! Want als geraakt wordt, ben je af!

voorlees estafette

Voorlees-estafette

Luister je ook mee tijdens de  voorlees-estafette in je straat? Iedere avond, zo vlak voor het slapen gaan, leest een andere buur zijn favoriete verhaal of sprookje voor.

elastieken

Elastieken

Elastieken kan overal, ook als het wat minder weer is. Ben je met zijn tweeën, gebruik dan stoelen of een tafel waar je het elastiek om heen slaat. Wie maakt de mooiste vormen?

dozendans2

Dozendans

De stoelendans kent iedereen… maar met lege dozen in plaats van stoelen is het eigenlijk nog leuker!

hinkelbanen

Hinkelbanen

Maak eens een lange vrolijk gekleurde hinkelbaan door heel je straat, of een met lastige opdrachten.

dobbelspel

Dobbelspel

Teken met stoepkrijt een groot vlak met 6 vakjes. Gooi om de beurt met een dobbelsteen. Ieder vak betekent een andere opdracht (zet 3 buren met een baard of snor op de foto, schrijf met stoepkrijt een wens voor de deur van de oudste bewoner, enzovoorts). Ga door tot je alle opdrachten hebt gedaan.

ehbo

Tips

Plan je Opzoomerspelen ruim van te voren. Breng de uitnodigingskaarten rond en hang posters op

Laat iedereen vooraf inschrijven (vergeet geen leeftijd te vragen), handig voor de spelindeling en catering.

Vraag ook of kinderen op de foto mogen. Dan kun je een mooi verslagje maken voor de straatapp.

Houd voldoende afstand, verdeel de spelletjes goed over de straat, het plein of de tuin

Maak voor een spellencircuit een strippenkaart, zo zorg je dat iedereen aan de beurt komt

Zorg voor een veilige omgeving, houd rekening met verkeer, geparkeerde auto’s, enzovoorts

Is er voor het kleine leed een EHBO doos aanwezig?

Het wordt een feestje en daar hoort natuurlijk wat lekkers te eten en drinken bij, ook voor de helpers

Check ook nog even ons corona stoplicht om te zien wat kan in een straat.

spelpakket

Speelpakket

De eerste 400 straten die meedoen met de Opzoomerspelen, krijgen een speelpakket thuisbezorgd om van de Opzoomerspelen een succes te maken. In het speelpakket zit stoepkrijt, een springelastiek, een Opzoomer-frisbee, een fluitje, een straat-dobbelsteen, posters, uitnodigingskaarten en een stadsjungle zoekkaart. Op = Op!

De posters en uitnodigingskaarten kun je hier downloaden.

Vragen

Wil je meer weten over deze actie? Kijk dan ook eens bij onze veelgestelde vragen.