Opzoomerkeetjes in het Wereldmuseum

Opeens is er die blik van herinnering. ‘Die heb ik ook eens in mijn straat gehad!’ Enthousiast kijkt Sylvio (9) in de fraai uitgelichte mini-keetjes die in de Superstraat in het Wereldmuseum zijn tentoongesteld. ‘Ja! Deze hadden we, de speelkeet’ zegt hij enthousiast. ‘Maar dan in het groot, natuurlijk. Die zat boordevol met speelgoed. Wat een leuke dag was dat!’ Samen met zijn vriendjes bewondert hij acht kijkdozen in de vorm van mini-keetjes.

Opzoomerstraat

Het eerste mini-keetje gaat over de Opzoomerstraat in het Nieuwe Westen. Daar is eind jaren 80 het Opzoomeren geboren. Bewoners staken toen zelf de handen uit de mouwen als antwoord op vervuiling, slechte verlichting, anonimiteit en andere ellende. Er werden lichtbolletjes opgehangen, de bezem werd door de straat gehaald, geveltuinen werden aangelegd en feesten gegeven. De buren leerden elkaar beter kennen en de straat werd opgeknapt.

Neem een kijkje

En zo vertelt elk mini-keetje, elke kijkdoos, een verhaal. Over de groei van het Opzoomeren bijvoorbeeld. Ruim 2.200 straten Opzoomeren nu, een derde van Rotterdam! En inmiddels zetten Rotterdammers zich niet alleen in voor een schone, veilige en groene straat. Maar ook voor burenhulp, eenzaamheidsbestrijding, klimaatverandering, gezondheid… eigenlijk te veel om op te noemen.

Mini-keetjes op tournee

De mini-keetjes, de kijkdozen, gaan vanaf mei op tournee door Rotterdam.

10 mei tot 30 mei Huis van de Wijk Ommoord, Sigrid Undsetweg 300
31 mei tot 27 juni Huis van de Wijk ’t Lage Land, Remmet van Milplaats 15
28 juni tot 25 juli Huis van de Wijk Oriënt (Oosterflank), Kobehof 5
26 juli tot 4 oktober Huis van de Wijk Zevenkamp, Ambachtseplein 141
5 oktober  tot 1 november Huis van de Wijk Prinsenhof (Prinsenland), Bramanteplein 2