Veelgestelde vragen

Open Up Je Straatje in December

Over de aanvraag

Tot wanneer kan ik een aanvraag doen voor deze actie?

Tot dinsdag 14 december en zolang de voorraad strekt. Op 14 december moet je aanvraag uiterlijk binnen zijn bij Opzoomer Mee. Wil je ook de kerstboom? Zorg dan dat je aanvraag uiterlijk 30 november binnen is.

Hoe kan ik een aanvraag doen?

Dat kan hier of je kan de aanmeldbon insturen. Deze vind je in de Havenloods. Stuur je een bon in? Het handigst is dan om een foto te maken van je ingevulde bon en met WhatsApp te sturen naar 0616 655 111. Stuur je de bon per post? Houd er dan rekening mee dat deze een aantal dagen onderweg is.

Lukt online niet en ligt de krant in de kattenbak? Bel dan met Opzoomer Mee 010 213 10 55.

Hebben jullie goede voorbeelden van wat je zoal kunt doen?

Jazeker, je vindt ze hier.

Wanneer hoor ik of mijn aanvraag is goedgekeurd?

We doen ons best om je aanvraag binnen 1 a 2 weken na ontvangst af te handelen.

Kan iedere straat meedoen?

Iedere straat binnen de gemeente Rotterdam kan meedoen (dus ook Hoogvliet, Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland).

Waar kan ik terecht met vragen over de afhandeling van mijn aanvraag?

De projectleider van jouw gebied behandelt je aanvraag.

Over de bijdrage

Wat is de maximale bijdrage?

De maximale bijdrage is 150 euro en hangt af van je idee. Bestel je ook het lichtsnoer en/of de kerstboom, dan wordt de maximale bijdrage lager.

Als je ook een lichtsnoer wilt maximaal 135 euro
Als je ook een kerstboom wilt maximaal 100 euro
Als je ook een lichtsnoer en kerstboom wilt 85 euro

Hoe hoor ik welke bijdrage ik heb gekregen?

Meestal neemt Opzoomer Mee contact met je op om je aanvraag door te spreken. Je hoort dan op welke bijdrage je kunt rekenen. Je ontvangt per e-mail een kennisgeving met de toegekende bijdrage. Over het lichtsnoer en de kerstboom ontvang je apart bericht.

Onze decemberactie is niet doorgegaan of ik heb geld over. Mag ik de bijdrage gebruiken voor een andere actie in 2022?

Het bedrag voor deze actie kun je terugstorten op NL56NGB0004353342 tnv. St. Opzoomer Mee. Vermeld daarbij je straat en ‘December 2021’. In 2022 zijn er weer nieuwe mogelijkheden om te Opzoomeren en waar je aan aanvraag voor kunt doen.

Over de kerstboom

Tot wanneer kan ik de kerstboom aanvragen?

Je kan tot 30 november de kerstboom aanvragen en zolang de voorraad strekt.

Wanneer worden de kerstbomen geplaatst?

De kerstbomen worden woensdag 8 december geplaatst door Stadsbeheer.

Weten jullie hoe laat de kerstboom wordt geplaatst?

Helaas kunnen we gezien de vele kerstbomen die worden geplaatst geen exacte tijd aangeven.

Wat voor soort kerstboom is het eigenlijk?

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een echte Nordman in de straat. Deze worden gekweekt in het Duitse Sauerland.

Hoe groot is de kerstboom?

5 meter. Let op, dat is inclusief het stukje in de grond.

Wij willen onze kerstboom plaatsen op een afgesloten binnenterrein of een verhoogd plateau. Kan dat?

Nee. De plek van de kerstboom moet altijd met een vrachtwagentje bereikbaar zijn. De beste oplossing is om zelf een kerstboom aan te schaffen met een deel van je bijdrage en deze zelf te plaatsen.

Mag de kerstboom ook binnen staan, bijvoorbeeld in onze centrale hal?

De kerstbomen van Opzoomer Mee staan altijd buiten. Wil je toch een kerstboom binnen plaatsen? Neem deze dan op in je begroting en koop er een met (een deel van) je bijdrage

Ik wil de plek van de kerstboom veranderen kan dat?

Voor 25 november is het mogelijk om een andere locatie door te geven. Bel 010 213 10 55. Daarna is het in verband met de planning helaas niet meer mogelijk.

Ik heb een kerstboom aangevraagd, maar ze zijn op, wat nu?

Dat is erg jammer natuurlijk. Maar niet getreurd. De bijdrage die je anders kwijt zou zijn aan de kerstboom (50 euro) ontvang je extra bij je budget. Daarmee kun je zelf hopelijk een mooie kerstboom vinden.

Hoe plaatst Stadsbeheer de kerstboom?

Vooraf bekijkt Stadsbeheer de locatie die je hebt opgegeven. Ook ontvang je vooraf nog een raamposter waarop je kunt aangeven waar de kerstboom moet komen. Stadsbeheer controleert of de boom daar goed kan staan en of er bijvoorbeeld geen leidingen onder de grond liggen. Daarna plaatsen ze een koker waar een paar dagen later de kerstboom in komt te staan. Is de opgegeven plek niet in orde, dan overlegt Stadsbeheer met je over een vervangende plek.

Hebben jullie tips om onze kerstboom van hoop te versieren?

In ons downloadcentrum vind je allerlei tekeningen die je kunt gebruiken om als straat zelf iets moois te knutselen. En in dit filmpje vind je nog allerlei extra versiertips voor je kerstboom.

Mijn kerstboom is geplaatst, maar hij is niet mooi of staat schuin. Wat nu?

Het handigst is om een foto te maken en deze te sturen naar de projectleider van jouw gebied. Samen kijken we dan naar een eventuele oplossing.

Wordt de kerstboom na de feestdagen vanzelf weer opgehaald?

Nee, je moet zelf zorgen dat de boom na de feestdagen wordt opgeruimd.

Hoe ruim ik de kerstboom op?

Haal alle versieringen uit de boom. Zaag de kerstboom in een aantal stukken en leg hem naast de wijkcontainer of de plek waar je de huiscontainer plaatst. Begin januari rijdt Stadsbeheer extra rondjes om kerstbomen in de stad op te halen. Van de bomen worden houtsnippers en compost gemaakt. De restanten van de kerstboom kun je natuurlijk ook zelf langsbrengen bij het milieupark.

Wanneer moet de boom zijn opgeruimd?

De kerstboom moet uiterlijk zondag 9 januari 2022 worden opgeruimd.

De kerstboom staat nog zo mooi, ik wil de kerstboom nog wat langer laten staan, mag dat?

Nee, alle bomen moeten na 9 januari opgeruimd zijn. Mocht je om wat voor reden dan ook toch te laat zijn met het opruimen van de kerstboom, dan moet je deze zelf naar het milieupark brengen. Stadsbeheer haalt kerstbomen dan niet automatisch meer op.

Mijn kerstboom is gestolen, wat nu?

Doe sowieso aangifte bij de politie en geef het door aan de projectleider van jouw gebied. Meestal zijn alle bomen op, maar wie weet heb je geluk en kunnen we nog iets voor je regelen.

Over het lichtsnoer

Hoe lang is het lichtsnoer

27 meter.

Wat voor soort lichtsnoer is het?

Het een LED-lichtsnoer met 368 lampjes en hij werkt op batterijen.

Welke kleur licht geeft het lichtsnoer?

Warm wit

Hoe kom ik aan het lichtsnoer?

Straten die een lichtsnoer toegekend krijgen, kunnen deze bij Opzoomer Mee ophalen. Zij krijgen hierover bericht. We controleren tijdens het afhalen dan gelijk of alle lampjes het doen. Het is daarna niet meer mogelijk is om een lichsnoer om te ruilen.

Ik heb het lichtsnoer aangevraagd, maar ze zijn op. Wat nu?

Dat is erg jammer natuurlijk. Maar niet getreurd. De bijdrage die je anders kwijt zou zijn aan het lichtsnoer (15 euro) ontvang je bij je budget. Daarmee kun je zelf hopelijk een lichtsnoer scoren.

Moet ik het lichtsnoer na afloop weer inleveren?

Nee hoor, die mag je voor je straat houden voor een volgende keer.

Mag ik ook twee lichtsnoeren aanvragen?

Om zoveel mogelijk straten te laten profiteren, is de regel: één lichtsnoer per straat.

Over Opzoomeren en Corona

Wat kan ik nu eigenlijk wel en niet organiseren in mijn straat?

Opzoomer Mee heeft hiervoor een speciaal corona-stoplicht ontwikkeld. Het is verstandig om het stoplicht regelmatig te checken, zeker als coronamaatregelen worden versoepeld of aangescherpt. Pas zonodig je actie aan!

Opzoomertekeningen

Ik zoek illustratiemateriaal voor een uitnodiging of poster. Waar vind ik deze?

Neem een kijkje in ons downloadcentrum.

Aanvraagformulier en gereedschapskist

Heb je een goed idee voor je straat, buurt of wijk? En wil je dat samen met andere bewoners realiseren? Met het aanvraagformulier kun je een financiële bijdrage tot maximaal 10.000 euro aanvragen om je idee uit te voeren. Vul het formulier in en stuur het op naar: Opzoomer Mee & Bewonersidee, Antwoordnummer 3122, 3000 WB Rotterdam (postzegel niet nodig). Mailen mag ook: bewonersidee@opzoomermee.nl.

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Ga je enthousiast klussen in je huis of tuin… ben je net dat ene handige stukje gereedschap kwijt. Zoeken, speuren… waar had je het nou voor het laatst gezien? Had ik het nou maar bewaard in een gereedschapskist! De Gereedschapskist Bewonersinitiatieven heeft dezelfde functie. Deze online gereedschapskist is altijd te raadplegen en zorgt dat je altijd alles bij de hand hebt bij het bedenken en uitvoeren van jouw bewonersinitiatief. De gereedschapskist bestaat uit acht vakken en doorloopt de verschillende stadia van een bewonersinitiatief. Van idee, tot plan. Van het indienen tot de uitvoering.

1. Idee

Hier vind je ideeën van andere Rotterdammers die met succes een bijdrage hebben aangevraagd voor hun bewonersinitiatief.

2. Verkenning idee

Je hebt een idee voor je buurt. Maar heeft het ook kans van slagen, hoe scherp je het idee verder aan? Voldoet het aan de spelregels van de gemeente?

3. Invullen aanvraag

Hier vind je het formulier om een bijdrage aan te vragen voor je bewonersinitiatief en allerlei tips en voorbeelden voor tijdens het invullen.

4. Indienen aanvraag

Waar kun je het aanvraagformulier inleveren, wanneer wordt het behandeld en kan ik mijn aanvraag nog toelichten (en hoe doe je dat goed)?

5. Het besluit

Je aanvraag is goedgekeurd, je aanvraag is helaas afgewezen. Hoe zit zo’n besluit eruit, wat kun je er allemaal in teruglezen? En hoe en waar kun je bezwaar maken?

6. Uitwerken idee

Hier vind je informatie die helpt om je initiatief met succes uit te voeren. Een draaiboek, financieel beheer, het regelen van vergunningen e.d. en het informeren en werven van bewoners.

7. Klaar voor de start

Op de valreep nog twee tips: nodig de geldschieters (gebiedscommissie) tijdig uit en bekijk een nuttig filmpje over gastheer/gastvrouwschap.

8. Verantwoording

Je initiatief is uitgevoerd. Tijd om de uitgaven op een rij te zetten, het geld wat over is terug te storten en de verantwoording in te sturen.