Veelgestelde vragen
Aanmelden
-
Kan iedere straat Opzoomeren?
Elke straat in de gemeente Rotterdam (dus ook Hoek van Holland, Rozenburg en Hoogvliet) kan meedoen. Telt je straat of het gebied waar je gaat Opzoomeren minder dan 50 woningen? Neem dan contact op met Opzoomer Mee.
-
Hoe vaak mag mijn straat iets aanvragen?
Als straat kan je aan elke Opzoomeractie één keer per jaar meedoen.
-
Mag ik iets organiseren voor mijn eigen portiek?
Nee, Opzoomeren is bestemd voor de hele straat, of in ieder geval circa 50 woningen. Dat kan ook een verzameling huizen rond een plein zijn.
-
Mijn straat is heel lang. Mag zo’n straat dan toch maar één keer meedoen?
Een lange straat kan Opzoomer Mee tellen als twee of meer straten. Kleine straatjes of hofjes kunnen juist weer tellen als een straat. De projectleider van jouw gebied beslist hierover.
-
Heb je een vergunning nodig om te Opzoomeren?
Zolang je de straat niet afsluit voor het verkeer, geen alcohol schenkt en geen harde muziek draait, is een vergunning niet nodig. Wil je vooraf de wijkagent informeren? Zoek jouw wijkagent op. Meer informatie over vergunningen vind je op de website van de gemeente Rotterdam.
-
Kan ik als organisatie meedoen?
Opzoomeren is bestemd voor bewoners, voor straten. Verenigingen, stichtingen, speeltuinen, scholen en andere organisaties kunnen wel een bewonersinitiatief aanvragen.
-
Waar vind ik tips op van het Opzoomeren in onze straat een succes te maken?
Kijk naar onze filmpjes Succesvol Opzoomeren. Je kan ook bellen met de projectleider van jouw gebied voor tips en advies.
Beoordelen
-
Hoe beoordeelt Opzoomer Mee jouw aanmelding?
Opzoomer Mee kijkt naar een aantal zaken. Is je aanmeldbon volledig ingevuld, brengt je straatactiviteit de buren bij elkaar, kan iedereen in de straat meedoen. Meer informatie vind je hier.
-
Ik heb een Opzoomer-aanvraag ingestuurd, wanneer kunnen we beginnen?
Wacht even tot je aanvraag is goedgekeurd. Als dat zo is, ontvang je per e-mail bericht. Meestal duurt dit één a twee weken. Dan heb je zekerheid en kan je aan de slag.
-
Hoe kom ik aan de toekende bijdrage?
Nadat je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je per e-mail bericht. Hierin staat het toegekende bedrag vermeld en hoe je er aan komt. In veel wijken maken we deze over aan een uitbetaaladres. In wijken zonder uitbetaaladres maakt Opzoomer Mee het geld rechtstreeks over aan de straat.
-
Mijn aanvraag is goedgekeurd maar ik heb geen bericht ontvangen.
Mogelijk is je kennisgeving in de spam beland. Neem anders even contact op met Opzoomer Mee of bel 010 213 10 55. We zoeken het graag voor je uit
Financiën
-
Moet ik bonnetjes van het Opzoomeren bewaren?
Jazeker, gedurende één jaar. Opzoomer Mee kan er naar vragen.
-
Mag ik buren ook om een eigen bijdrage vragen voor een straatactiviteit?
Liever niet, een eigen bijdrage kan betekenen dat sommige bewoners uitgesloten worden.
-
Ik heb nog geld over na mijn Opzoomeractie, wat moet ik daarmee doen?
Dat geld moet je terugstorten naar NL56INGB0004353342 t.n.v. St. Opzoomer Mee. Vermeld daarbij je straat en de ronde. De naam van de ronde vind je in het bericht waarin je aanvraag is goedgekeurd.
Keetje
-
Kan iedereen een keetje lenen?
Iedere Rotterdamse straat die een straatactiviteit organiseert mag één keer per jaar een keetje lenen. Opzoomerkeetjes zijn helaas niet beschikbaar voor bewonersinitiatieven.
-
Vanaf wanneer kan ik een keetje reserveren?
Zodra de Opzoomercampagne van start gaat. Dat is meestal vanaf 1 maart.
-
Hoe lang van tevoren moet ik een keetje boeken?
Het keetje moet minimaal twee weken voor je straatactiviteit besteld zijn. Voor populaire dagen als Burendag en het eerste of laatste weekend van de zomervakantie is het verstandig om op tijd te reserveren.
-
Hoe lang blijft het keetje in mijn straat?
In principe één dag. Het komt voor dat het keetje al een dag eerder wordt gebracht of een dag later wordt opgehaald. Dat heeft te maken met de planning van de vervoerder.
-
Hoe vaak mag mijn straat een keetje lenen?
Elke straat mag in principe één keer per jaar een keetje lenen. Er is een uitzondering voor de energiekeet en kluskeet. Als je één van deze keetjes leent, kun je ook een speelkeet, dinerkeet of terraskeet aanvragen. Neem contact op met Opzoomer Mee voor de spelregels: 010 213 10 55.
-
Wat kost zo’n keetje lenen?
Het lenen van een keetje is gratis.
-
Waar kan het keetje staan in onze straat?
Je zorgt zelf dat er plek is voor het keetje. Dat kan bijvoorbeeld door parkeerplaatsen af te zetten (twee achter elkaar). Het is ook mogelijk om een plek aan te wijzen die niet op straat is, maar let op: het keetje mag niet over een stoeprand. Dat is slecht voor de assen.
-
Hoe groot is het keetje?
lengte 3,5 meter (met dissel/stang: 5,1 meter), breedte 2,1 meter, hoogte 3 meter.
-
Moet ik parkeerkosten betalen als het keetje in mijn straat staat?
Nee. De keetjes zijn vrijgesteld van parkeerkosten.
-
Wanneer en hoe laat wordt het keetje gebracht?
Op het reserveringsformulier kan je aangeven hoe laat je het keetje uiterlijk in de straat wilt hebben. De chauffeur die het keetje brengt, belt van tevoren hoe laat hij precies komt.
-
Moet ik aanwezig zijn als het keetje wordt opgehaald?
Nee.
-
Wat moet ik doen als er al iets mis is met de inhoud van het keetje?
Vervelend, maar geef het vooral aan ons door. Dat kunnen we het hopelijk herstellen voordat het keetje naar een volgende straat gaat. info@opzoomermee.nl of app naar: 010 213 10 55.
-
Kan ik ook een Opzoomerkeetje huren voor bijvoorbeeld mijn verjaardag?
Dat kan helaas niet. De keetjes zijn alleen te leen voor straatactiviteiten.
Groen
-
Moet ik toestemming hebben om boomspiegels in de straat te beplanten?
In woonstraten mag je kale boomspiegels beplanten. Je kunt dit melden zodat de gemeente bij werkzaamheden rond of in de boomspiegel rekening kan houden met jouw beplanting. Het is niet toegestaan om hekjes rond de boomspiegel te plaatsen.
-
Wat zijn de spelregels voor het aanleggen van een geveltuin?
Een geveltuin mag maximaal 45 cm (1,5 tegel) uitsteken vanaf de gevel. En er moet een stoep van minstens 1.80m (6 tegels) overblijven. Zorg dat ventilatieroosters van de woningen toegankelijk blijven.
-
Wat kun je doen met de tegels uit de nieuwe geveltuin?
Van de tegels kan je een opstaande rand maken voor je geveltuin. Als je tegels over hebt, kan je die inleveren bij de milieustraat. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Je kan ze ook meegeven met de tegeltaxi, een ophaalservice.
-
Heb ik toestemming nodig voor het aanleggen van een moestuin op een stuk groen?
Als je niet de eigenaar of beheerder van de grond bent, moet je toestemming vragen. Makkelijker is het om een moestuin te maken in plantenbakken. Dat voorkomt ook zwerfvuil en het voorkomt dat honden en katten jouw moestuin gebruiken als bak.
-
Wij willen de openbare buitenruimte in onze straat te gaan vergroenen. Met wie moeten we daarover in gesprek gaan?
Neem contact op met de wijknetwerker in jouw wijk. Die kan je verder helpen. Als je niet weet wie dat is en hoe je die kunt bereiken, bel even met Opzoomer Mee 010 213 10 55.
-
Waar vind ik tips voor het kopen van goede beplanting en het aanleggen van een geveltuin of moestuin?
Zorg in ieder geval voor vaste en liefst biologische planten. Kijk ook of het groen aan de zonzijde of schaduwzijde komt.
-
Wat kunnen we doen als het budget van het Opzoomeren niet toereikend is?
Maak dan gebruik van de regeling voor bewonersinitiatieven. Houd rekening met een afhandelingstermijn van zes weken.
Schoon
-
Wat is een schoonmaakbende?
Dat is een groep van minimaal vijf bewoners die regelmatig hun straat schoonhouden. Van Opzoomer Mee krijgen ze schoonmaakmateriaal en een actiekaart. Met een volle actiekaart (vijf keer schoonmaken) ontvang je een premie voor koffie, thee of iets lekkers.
-
Hoe werkt die actiekaart?
Op de actiekaart houd je bij wanneer je met elkaar een schoonmaakactie georganiseerd hebt. Stuur een volle kaart (5 x schoonmaken) naar Opzoomer Mee. Je ontvangt dan een bijdrage van € 125 voor koffie, thee of lekkers. Een straat kan twee maal per jaar een actiekaart insturen.
-
Moet ik ook foto’s sturen van onze schoonmaakacties?
Het is niet verplicht, maar wij vinden het altijd leuk om foto’s te ontvangen. Dat kan het makkelijkst naar onze WhatsApp 010 213 10 55.
-
Hoe kom ik aan schoonmaakmaterialen?
Alle nieuwe schoonmaakbende van Opzoomer Mee krijgen een bericht dat ze een schoonmaakpakket kunnen ophalen. Deze bestaat o.a. uit bezems, grijpers en vuilniszakken.
Lief en leedstraat
-
Wat is een Lief & Leedpotje?
Dat is een bedrag van 150 euro waarmee een straat kleine aankopen kan doen om buren extra aandacht te geven.
-
Mag ik een Lief & Leedpotje in mijn eentje beheren?
Het is beter (en leuker) om dit samen met een buur te doen! Zoek dus iemand in je straat waarmee je samen het potje kunt beheren.
-
Hoe ga ik van start met Lief & Leed in de straat?
Je krijgt van Opzoomer Mee een startpakket met onder andere kaartjes om de Lief & Leedstraat bekend te maken
-
Mag ik zelf weten waar het geld aan uitgegeven wordt?
Ja, dat mag. Maar wees zuinig, je moet een jaar met het potje doen. Koop dus kleine attenties zoals een bloemetje, iets lekkers of een mooie kaart.
-
Kan ik elk jaar een potje krijgen voor mijn Lief & Leedstraat?
Jazeker. Als jij en de projectleider van Opzoomer Mee vinden dat het potje een succes is en van meerwaarde voor je straat.