De Voorleesclub

In veel Rotterdamse straten lezen bewoners regelmatig voor aan de kinderen. Hoe, waar en wanneer dat precies gebeurt bepalen zij zelf. Voorlezen is een leuke activiteit. Het is sfeervol, eenvoudig te organiseren en brengt kinderen en ouders bij elkaar. Voorlezen is ook belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Het vergroot de woordenschat en het verbetert het taalbegrip. Kortom: voorlezen is een krachtig middel tegen taalachterstanden.

Bibliotheektheater-0277

Extraatjes

Als lid van de Voorleesclub ontvang je als straat een jaarlijkse drie mooie voorleesboeken en met enige regelmaat een nieuwsbrief over het voorlezen. Natuurlijk kun je de normale rondes van de Opzoomercampagne gebruiken om extra aandacht te besteden aan het voorlezen, bijvoorbeeld met een voorleesfeest.

Voorleesweek-1672

Doe mee met je straat

Wil je met je straat meedoen met de Voorleesclub? Neem dan contact op met Opzoomer Mee (010) 213 10 55.

VoorleesFeest Opzoomermee Van Ballegooijsingel 2017

10 Gouden tips

Opzoomer Mee verzamelde bij straten die regelmatig voorlezen tien gouden tips voor het voorlezen. Je vindt ze hier.

Tips en trucs

Rotterdammers hebben een schat aan goede tips en ideeën om het voorlezen tot een succes te maken. Opzoomer Mee heeft al deze ideeën en ervaringen verzameld. Neem een kijkje en laat je inspireren.

Voorlezen

Speciaal voor Opzoomer Mee maakte Joris Lutz een filmpje met allerlei handige tips voor het voorlezen. Wat is een goede voorbereiding? Wat kun je allemaal doen tijdens het voorlezen? En hoe zorg je dat het voorlezen op een leuke manier wordt afgesloten?

Voorleesfeesten

In dit filmpje zie je hoe vijf Rotterdamse een voorleesfeest voor de kinderen houden. In de Rosenveldtstraat werden bijvoorbeeld bloempotjes geverfd en in het Hefpark werden de kinderen geschminkt in stoere piraten! Ook de voorleesfeesten in de Goedenraadweg, Genhoeserf en De Blécourtstraat komen voorbij.

Downloads

Ga je binnenkort voorlezen in je straat? Hier vind je handig beeldmateriaal voor bijvoorbeeld een poster of flyer.

poster-voorleesfeest

Poster

plaatje-voorleesfeest

Afbeelding 1

voorleesfeestenb

Afbeelding 2

minibieb

Maak  je eigen minibieb

Maak je eigen Minibieb met deze bouwtekening. De gratis bouwtekening laat zien welk materiaal je nodig hebt en hoe je de Minibieb in elkaar kunt zetten.