Straten creatief met taalacties

Straten hebben van alles verzonnen om toch aandacht te hebben voor taal. Het zijn ook leuke alternatieven om met (voor)lezen in de straat bezig te zijn,  ook als je even niet bij elkaar kunt komen.

De Boekentassen van de Lisstraat
In de Lisstraat heeft het voorlezen afgelopen jaar ook deels stil gelegen. De straat was in de zomer van 2020 vakantiestraat, waardoor er gedurende een langere periode even weer allerlei activiteiten mogelijk waren, waaronder het voorlezen. Daarnaast heeft de straat twee “boekentassen” (voor twee verschillende leeftijdscategorieën) gemaakt met daarin o.a. de boeken van Opzoomer Mee. Deze rouleren in de straat, waardoor iedereen hier toch van kon genieten. “Goed dat je er over begint”, geeft Joziene de Wolf aan tijdens het gesprek, ”ik moet eens even via de straatapp informeren bij wie ze nu zijn …”. Joziene schrijft voorin ieder boek dat het een ‘Lisstraat doorgeefboek’ is, zodat er ook geen boeken kwijtraken.

De portiekbank van de Haringpakkerstraat 
Bij Halina Yassir in het portiek in de Haringpakkerstraat is eigenlijk het hele jaar door gelezen. Voor corona had Halina al een bank in het portiek mogen plaatsen, op voorwaarde dat ze hem zelf 1x per week verplaatst zodat er wel schoongemaakt kan worden. Halina en de kinderen uit de buurt zijn hier erg blij mee, want nu is er altijd een droge plek om voor te lezen, weer of geen weer. En er is voldoende ventilatie. Zo konden de buren om de beurt doorgaan met voorlezen.

In de Donnerstraat lezen kinderen elkaar voor
Ook in de Donnerstraat hebben ze geprobeerd om zoveel mogelijk te blijven voorlezen vertelt Danijela Viljac, die daarbij geholpen werd door haar dochter. De oudste kinderen uit de straat hebben voorgelezen aan de kleintjes, soms aan een groepje, maar soms ook 1 op 1. Dat deden we vaak spontaan als er kinderen lekker buiten aan het spelen waren. Ook zijn er 3 boekenhuisjes in de straat, 1 huisje met alleen boeken voor volwassenen en in de twee anderen zitten ook kinderboeken. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. Als hij weer wat leeg dreigt te raken doet ze een oproepje in de straatapp en wordt het vanzelf weer aangevuld. “De kastjes staan direct bij iemand voor het huis, dus er is ook altijd toezicht op en mocht er een keer een deurtje open blijven staan, dan is er altijd wel iemand die het even weer sluit. “

Whats-App voorlezen in de Van Meursstraat
Enkele straten hebben afgelopen jaar voorgelezen via Zoom of WhatsApp. Volgens Fatma Yilmaz uit de Van Meursstraat “een veilige manier als er geen plek is om bij elkaar te komen, ouders het liever niet hebben of als er iemand ziek is. Online lezen Je kan in WhatsApp heel makkelijk kinderen uit 4 andere gezinnen uitnodigen om mee te luisteren naar je verhaal. Maak vooraf de afspraak met de ouders over het voorleesmoment, lees maximaal 10 minuten, daarna verslapt vaak de aandacht. Daarna kunnen de kinderen of de ouders nog even gezellig samen kletsen.”

Fatma Yilmaz leest graag voor, buiten op het plein. Maar tijdens corona schakelde ze moeiteloos over op voorlezen via WhatsApp.