Veelgestelde vragen

Open Up Je Straatje in December

Over de aanvraag

Tot wanneer kan ik een aanvraag doen voor deze actie?

Tot dinsdag 14 december en zolang de voorraad strekt. Op 14 december moet je aanvraag uiterlijk binnen zijn bij Opzoomer Mee. Wil je ook de kerstboom? Zorg dan dat je aanvraag uiterlijk 30 november binnen is.

Hoe kan ik een aanvraag doen?

Dat kan hier of je kan de aanmeldbon insturen. Deze vind je in de Havenloods. Stuur je een bon in? Het handigst is dan om een foto te maken van je ingevulde bon en met WhatsApp te sturen naar 0616 655 111. Stuur je de bon per post? Houd er dan rekening mee dat deze een aantal dagen onderweg is.

Lukt online niet en ligt de krant in de kattenbak? Bel dan met Opzoomer Mee 010 213 10 55.

Hebben jullie goede voorbeelden van wat je zoal kunt doen?

Jazeker, je vindt ze hier.

Wanneer hoor ik of mijn aanvraag is goedgekeurd?

We doen ons best om je aanvraag binnen 1 a 2 weken na ontvangst af te handelen.

Kan iedere straat meedoen?

Iedere straat binnen de gemeente Rotterdam kan meedoen (dus ook Hoogvliet, Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland).

Waar kan ik terecht met vragen over de afhandeling van mijn aanvraag?

De projectleider van jouw gebied behandelt je aanvraag.

Over de bijdrage

Wat is de maximale bijdrage?

De maximale bijdrage is 150 euro en hangt af van je idee. Bestel je ook het lichtsnoer en/of de kerstboom, dan wordt de maximale bijdrage lager.

Als je ook een lichtsnoer wilt maximaal 135 euro
Als je ook een kerstboom wilt maximaal 100 euro
Als je ook een lichtsnoer en kerstboom wilt 85 euro

Hoe hoor ik welke bijdrage ik heb gekregen?

Meestal neemt Opzoomer Mee contact met je op om je aanvraag door te spreken. Je hoort dan op welke bijdrage je kunt rekenen. Je ontvangt per e-mail een kennisgeving met de toegekende bijdrage. Over het lichtsnoer en de kerstboom ontvang je apart bericht.

Onze decemberactie is niet doorgegaan of ik heb geld over. Mag ik de bijdrage gebruiken voor een andere actie in 2022?

Het bedrag voor deze actie kun je terugstorten op NL56NGB0004353342 tnv. St. Opzoomer Mee. Vermeld daarbij je straat en ‘December 2021’. In 2022 zijn er weer nieuwe mogelijkheden om te Opzoomeren en waar je aan aanvraag voor kunt doen.

Over de kerstboom

Tot wanneer kan ik de kerstboom aanvragen?

Je kan tot 30 november de kerstboom aanvragen en zolang de voorraad strekt.

Wanneer worden de kerstbomen geplaatst?

De kerstbomen worden woensdag 8 december geplaatst door Stadsbeheer.

Weten jullie hoe laat de kerstboom wordt geplaatst?

Helaas kunnen we gezien de vele kerstbomen die worden geplaatst geen exacte tijd aangeven.

Wat voor soort kerstboom is het eigenlijk?

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een echte Nordman in de straat. Deze worden gekweekt in het Duitse Sauerland.

Hoe groot is de kerstboom?

5 meter. Let op, dat is inclusief het stukje in de grond.

Wij willen onze kerstboom plaatsen op een afgesloten binnenterrein of een verhoogd plateau. Kan dat?

Nee. De plek van de kerstboom moet altijd met een vrachtwagentje bereikbaar zijn. De beste oplossing is om zelf een kerstboom aan te schaffen met een deel van je bijdrage en deze zelf te plaatsen.

Mag de kerstboom ook binnen staan, bijvoorbeeld in onze centrale hal?

De kerstbomen van Opzoomer Mee staan altijd buiten. Wil je toch een kerstboom binnen plaatsen? Neem deze dan op in je begroting en koop er een met (een deel van) je bijdrage

Ik wil de plek van de kerstboom veranderen kan dat?

Voor 25 november is het mogelijk om een andere locatie door te geven. Bel 010 213 10 55. Daarna is het in verband met de planning helaas niet meer mogelijk.

Ik heb een kerstboom aangevraagd, maar ze zijn op, wat nu?

Dat is erg jammer natuurlijk. Maar niet getreurd. De bijdrage die je anders kwijt zou zijn aan de kerstboom (50 euro) ontvang je extra bij je budget. Daarmee kun je zelf hopelijk een mooie kerstboom vinden.

Hoe plaatst Stadsbeheer de kerstboom?

Vooraf bekijkt Stadsbeheer de locatie die je hebt opgegeven. Ook ontvang je vooraf nog een raamposter waarop je kunt aangeven waar de kerstboom moet komen. Stadsbeheer controleert of de boom daar goed kan staan en of er bijvoorbeeld geen leidingen onder de grond liggen. Daarna plaatsen ze een koker waar een paar dagen later de kerstboom in komt te staan. Is de opgegeven plek niet in orde, dan overlegt Stadsbeheer met je over een vervangende plek.

Hebben jullie tips om onze kerstboom van hoop te versieren?

In ons downloadcentrum vind je allerlei tekeningen die je kunt gebruiken om als straat zelf iets moois te knutselen. En in dit filmpje vind je nog allerlei extra versiertips voor je kerstboom.

Mijn kerstboom is geplaatst, maar hij is niet mooi of staat schuin. Wat nu?

Het handigst is om een foto te maken en deze te sturen naar de projectleider van jouw gebied. Samen kijken we dan naar een eventuele oplossing.

Wordt de kerstboom na de feestdagen vanzelf weer opgehaald?

Nee, je moet zelf zorgen dat de boom na de feestdagen wordt opgeruimd.

Hoe ruim ik de kerstboom op?

Haal alle versieringen uit de boom. Zaag de kerstboom in een aantal stukken en leg hem naast de wijkcontainer of de plek waar je de huiscontainer plaatst. Stadsbeheer rijdt extra rondjes om kerstbomen in de stad op te halen. Van de bomen worden houtsnippers en compost gemaakt. De restanten van de kerstboom kun je natuurlijk ook zelf langsbrengen bij het milieupark.
Dit jaar is er in Rotterdam de mogelijkheid om je prive kerstboom in te leveren. Zie: rotterdam.nl/kerstbomen. Deze inleverpunten zijn echter alleen bedoeld voor kleine kerstbomen. Sleep je grote Opzoomer-kerstboom dus niet naar zo’n inleverpunt.

Wanneer moet de boom zijn opgeruimd?

De kerstboom moet uiterlijk 6 januari 2022 zijn opgeruimd. Van 27 december haalt Stadsbeheer de kerstbomen apart op voor hergebruik.

Mijn kerstboom is gestolen, wat nu?

Doe sowieso aangifte bij de politie en geef het door aan de projectleider van jouw gebied. Meestal zijn alle bomen op, maar wie weet heb je geluk en kunnen we nog iets voor je regelen.

Over het lichtsnoer

Hoe lang is het lichtsnoer

27 meter.

Wat voor soort lichtsnoer is het?

Het een LED-lichtsnoer met 368 lampjes en hij werkt op batterijen.

Welke kleur licht geeft het lichtsnoer?

Warm wit

Hoe kom ik aan het lichtsnoer?

Straten die een lichtsnoer toegekend krijgen, kunnen deze bij Opzoomer Mee ophalen. Zij krijgen hierover bericht. We controleren tijdens het afhalen dan gelijk of alle lampjes het doen. Het is daarna niet meer mogelijk is om een lichsnoer om te ruilen.

Ik heb het lichtsnoer aangevraagd, maar ze zijn op. Wat nu?

Dat is erg jammer natuurlijk. Maar niet getreurd. De bijdrage die je anders kwijt zou zijn aan het lichtsnoer (15 euro) ontvang je bij je budget. Daarmee kun je zelf hopelijk een lichtsnoer scoren.

Moet ik het lichtsnoer na afloop weer inleveren?

Nee hoor, die mag je voor je straat houden voor een volgende keer.

Mag ik ook twee lichtsnoeren aanvragen?

Om zoveel mogelijk straten te laten profiteren, is de regel: één lichtsnoer per straat.

Over Opzoomeren en Corona

Wat kan ik nu eigenlijk wel en niet organiseren in mijn straat?

Opzoomer Mee heeft hiervoor een speciaal corona-stoplicht ontwikkeld. Het is verstandig om het stoplicht regelmatig te checken, zeker als coronamaatregelen worden versoepeld of aangescherpt. Pas zonodig je actie aan!

Opzoomertekeningen

Ik zoek illustratiemateriaal voor een uitnodiging of poster. Waar vind ik deze?

Neem een kijkje in ons downloadcentrum.

Keetje

Wat is een Opzoomerkeetje?

Opzoomer Mee heeft (schaft)keetjes met daarin allerlei spullen die je kunt gebruiken voor je straatactiviteit. Er zijn acht keetjes, in vijf verschillende varianten (van sommige varianten zijn er twee). Klik hier voor de precieze inhoud.

Wie mag een Opzoomerkeetje lenen?

Iedere Rotterdamse straat die een Opzoomeractiviteit organiseert mag één keer per jaar een keetje lenen. Opzoomerkeetjes zijn helaas niet beschikbaar bij bewonersinitiatieven (de buurt- en wijkinitiatieven waarvoor een maximaal budget van 10.000 euro aangevraagd kan worden).

Wanneer zijn de keetjes beschikbaar?

De keetjes zijn beschikbaar vanaf ongeveer half maart tot en met de kerstdagen.

Hoe bestel ik zo’n keetje?

Om een keetje te bestellen kun je tijdens de openingstijden bellen met Opzoomer Mee: 010-2131055. Er wordt dan een voorlopige reservering gemaakt. Daarna krijg je per e-mail een reserveringsformulier toegestuurd. Als je dat volledig ingevuld hebt teruggestuurd, wordt de reservering definitief gemaakt.

Vanaf wanneer mag ik bellen voor een keetje?

De keetjes kunnen besteld worden vanaf de start van de Opzoomercampagne. Dat is meestal vanaf 1 maart.

Hoe lang van tevoren moet ik een keetje boeken?

Het keetje moet minimaal 2 weken voor je activiteit besteld zijn. Maar pas op, want voor populaire dagen als Koningsdag, Burendag en de eerste of laatste zaterdag van de zomervakantie zijn alle keetjes al gauw bezet. Wacht dus niet te lang!

Hoe lang mag het keetje in mijn straat blijven?

In principe mag je straat het keetje voor één dag gebruiken. Het kan wel soms voorkomen dat het keetje al een dag eerder wordt gebracht of een dag later wordt opgehaald. Dat heeft dan te maken met de planning van de vervoerder. In dat geval is het keetje dus wat langer in de straat, maar helaas kunnen we nooit ver van tevoren weten of dat het geval zal zijn.

Hoeveel keetjes mag ik lenen voor mijn Opzoomeractiviteit?

Elke straat mag één keer per jaar één keetje lenen, maar er geldt ook een maximum van één keetje per activiteit. Dus ook als je een activiteit samen met andere straten organiseert, mag je maar één keetje lenen.

Wat kost zo’n keetje lenen?

Het lenen van een Opzoomerkeetje is gratis.

Hoe komt het keetje in mijn straat?

Het keetje wordt naar je straat gebracht door BSW Rotterdam. Zij halen na afloop van je activiteit het keetje ook weer op. Dat gebeurt meestal de volgende dag.

Waar kan het keetje staan in mijn straat?

Als je met je straat een keetje wilt lenen, moet je zelf zorgen dat er een plek voor vrij is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door parkeerplaatsen af te zetten (twee parkeerplaatsen achter elkaar). Het is ook mogelijk om een plek aan te wijzen die niet op straat is, maar let op: het keetje mag niet over een stoeprand. Zoek dus een plek waarbij dat niet nodig is. De plek die je hebt uitgezocht geef je ook aan op het reserveringsformulier.

Hoe groot is het keetje?

De afmetingen zijn:    Lengte 3,5 meter

Lengte met dissel: 5,1 meter

Breedte 2,1 meter

Hoogte 3 meter

Moet ik parkeerkosten betalen als het keetje in mijn straat staat?

Nee hoor, dat hoeft niet. De keetjes zijn vrijgesteld van parkeerkosten.

Wanneer weet ik hoe laat het keetje gebracht wordt?

Bij het invullen van het reserveringsformulier kan je aangeven hoe laat je het keetje uiterlijk in de straat wilt hebben. De chauffeur die het keetje komt brengen, belt van tevoren hoe laat hij dan precies komt.

Moet ik erbij zijn als het keetje weer wordt opgehaald?

Nee, dat is niet nodig. En dat is maar goed ook, want de keetjes worden vaak vroeg in de ochtend opgehaald.

Wat moet ik doen als er iets uit het keetje stuk gaat tijdens mijn activiteit?

Dit kan je per e-mail doorgeven aan Opzoomer Mee: info@opzoomermee.nl. Je kunt er natuurlijk ook tijdens onze openingstijden over bellen: 010-2131055.

Wat moet ik doen als er al iets mis is met het keetje als het in mijn straat aankomt?

We proberen natuurlijk te zorgen dat de keetjes altijd netjes in de straat aankomen, maar ze worden door de hele stad gebruikt, en worden vaak van de ene activiteit naar de andere gereden. Dan kan het gebeuren dat er dingen vies of stuk zijn. Dat horen we altijd graag. Je kunt schade of misstanden per e-mail doorgeven aan Opzoomer Mee: info@opzoomermee.nl. Je kunt er natuurlijk ook tijdens onze openingstijden over bellen: 010-2131055.

Kan ik ook een Opzoomerkeetje huren voor mijn eigen feestje of een andere activiteit?

Dat kan helaas niet. De keetjes zijn alleen te leen voor straten die een Opzoomeractiviteit organiseren.

Aanmelden

Kan iedere straat Opzoomeren?

Elke straat in de gemeente Rotterdam (dus ook Hoek van Holland, Rozenburg en Hoogvliet) kan meedoen met de Opzoomercampagne.

Hoe meld ik mijn straat aan voor een Opzoomeractie?

Dat doe je door een aanmeldkaart in te vullen. Geen kaart gehad? Dan kan je hem downloaden op de website. Vul de kaart volledig in anders kan deze niet in behandeling worden genomen.

Waarom moet ik de gegevens van vijf buren op een aanmeldkaart invullen?

Opzoomeren doe je natuurlijk niet in je eentje, maar samen met buren. Op deze manier weten we dat het plan gesteund wordt in de straat.

Hoe vaak mag mijn straat iets aanvragen?

De Opzoomercampagne kent ieder jaar meerdere Opzoomeracties (zogenaamde ‘rondes’). Iedere straat mag aan elke actie één keer meedoen.

Mag ik iets organiseren voor mijn eigen portiek of voor buren die naast mij wonen?

Nee, Opzoomeren is bestemd voor de hele straat dus niet alleen voor je directe buren.

Mijn straat is vijf kilometer lang. Mag mijn straat dan toch maar één keer meedoen aan een Opzoomeractie?

Een hele lange straat kan Opzoomer Mee opsplitsen in twee of meer straten. Twee hele kleine straatjes kunnen juist weer samengevoegd worden tot één straat. Opzoomer Mee beslist hierover.

Heb je een vergunning nodig om te Opzoomeren?

Zolang je de straat niet afsluit voor het verkeer, geen alcohol schenkt en geen harde muziek draait, heb je geen vergunning nodig. Wil je wel graag de wijkagent vooraf informeren? Zoek jouw wijkagent op. Meer informatie over vergunningen vind je op de website van de gemeente Rotterdam.

Kan een speeltuin of een school Opzoomeren?

Nee, Opzoomeren is bestemd voor straten, niet voor verenigingen, stichtingen, speeltuinen scholen en andere organisaties.

Waar vind ik tips om van mijn Opzoomeractie een succes te maken?

Kijk naar onze filmpjes Succesvol Opzoomeren op de website. Je kan ook bellen met de projectleider van jouw gebied voor advies en tips.

Goedkeuren

Hoe beoordeelt Opzoomer Mee mijn aanmelding?

Lees daarvoor onze spelregels.

Ik heb een aanmeldkaart ingestuurd voor een bijdrage, wanneer kan ik beginnen?

Je moet even wachten tot je plan is goedgekeurd, Als dat zo is, ontvang je per e-mail een kennisgeving. Dan heb je zekerheid en kan je aan de slag.

Hoe kom ik aan het toegezegde geld?

Op de kennisgeving die je ontvangt, staat het toegezegde bedrag en bij welk uitbetaaladres in jouw wijk je dit geld kunt ophalen. Een enkele wijk heeft geen uitbetaaladres, dan lees je in de kennisgeving dat Opzoomer Mee het geld rechtstreeks op jouw rekeningnummer stort.

Mijn aanvraag is goedgekeurd maar ik heb nog geen kennisgeving ontvangen.

Mogelijk is je kennisgeving in de spam beland. Neem anders even contact op met Opzoomer Mee 010 213 10 55.

Financiën

Moet ik de bonnetjes bewaren?

Ja, je moet alle bonnetjes bewaren. In ieder geval gedurende één jaar Noteer de bedragen op het uitgavenoverzicht dat je bij de kennisgeving ontvangt. Opzoomer Mee kan er naar vragen.

Mag ik buren ook om een eigen bijdrage vragen voor de straatactiviteit?

Liever niet want iedereen moet mee kunnen doen aan het Opzoomeren in de straat. Een eigen bijdrage kan betekenen dat sommige bewoners uitgesloten worden.

Ik heb geld over, kan ik dat gebruiken voor iets anders?

Geld dat je over hebt, moet je terugstorten naar NL56INGB0004353342 t.n.v. St. Opzoomer Mee. Vermeld daarbij je straat en de ronde. De naam van de ronde vind je op de kennisgeving.

Schoon

Wat is nou eigenlijk een schoonmaakbende?

Dat zijn straten die hebben aangegeven dat ze met minimaal vijf volwassenen regelmatig hun straat schoonhouden. Van Opzoomer Mee krijgen ze schoonmaakmateriaal en kunnen ze, tegen inlevering van een ingevulde actiekaart, ook een premie krijgen voor koffie, thee of iets lekkers.

Ik woon in een flat, kan ik dan ook meedoen met de schoonmaakbende?

Jazeker, vorm met de buren uit de flat een schoonmaakbende om daarmee regelmatig de omgeving van de flat schoon te maken.

Met hoeveel buren moet ik minimaal meedoen om mee te kunnen doen met de Schoonmaakbende?

Er moeten minimaal vijf volwassen bewoners meedoen aan de schoonmaakacties in de straat. Kinderen mogen meehelpen met schoonmaken maar de harde kern van jouw schoonmaakbende bestaat uit volwassenen.

Kan ik mijn straat alleen digitaal aanmelden of kan ik ook bellen?

Je mag ons altijd bellen voor informatie of tips. Maar voor de aanmelding van de schoonmaakbende willen we graag een schriftelijke of digitale aanmelding hebben. 

Hoe werkt die actiekaart?

Op deze kaart hou je bij wanneer je met elkaar een schoonmaakactie georganiseerd hebt. Stuur een volle strippenkaart op naar Opzoomer Mee. Je ontvangt dan een bijdrage van € 125 voor koffie, thee, koekjes of aanvullend schoonmaakmateriaal. De straat kan maximaal twee maal per jaar een strippenkaart insturen.

Hoe wordt het budget uitbetaald?

Op de kennisgeving die je krijgt staat het toegezegde bedrag en bij welk uitbetaaladres in jouw wijk je dit geld kunt ophalen. Een enkele wijk heeft geen uitbetaaladres, dan lees je in de kennisgeving dat Opzoomer Mee het geld rechtstreeks op jouw rekeningnummer stort.

En hoe kan ik dit verantwoorden?

Je moet alle bonnetjes bewaren. In ieder geval gedurende één jaar Noteer de bedragen op het uitgavenoverzicht dat je bij de kennisgeving ontvangt. Opzoomer Mee kan er naar vragen.

Moet ik ook foto’s sturen van  onze schoonmaakacties?

Het is niet verplicht maart wij vinden het altijd leuk om foto’s te krijgen waar mensen op staan die meedoen aan een schoonmaakactie.

In mijn straat doen we vier schoonmaakacties per jaar, kan ik dan nog in aanmerking komen voor budget?

Ja hoor, als de kaart vol is, stuur je hem gewoon naar Opzoomer Mee.

Hoe kom ik aan schoonmaakmaterialen?

Alle straten die lid worden van de schoonmaakbende van Opzoomer Mee krijgen een berichtje dar ze een schoonmaakpakket met bezems, grijpers, vuilniszakken etc kunnen ophalen.

Mijn vuilniszakken zijn op en mijn bezems zijn versleten. Wat moet ik nu doen?

Actieve schoonmaakbende – straten kunnen Opzoomer Mee bellen voor een aanvulling op hun startpakket.

Ik woon in een hele lange straat, kunnen er dan meer groepen uit de straat zich aanmelden voor een schoonmaakbende?

Een hele lange straat kan Opzoomer Mee opsplitsen in twee of meer straten .Twee hele kleine straatjes kunnen juist weer samengevoegd worden tot één straat. Opzoomer Mee beslist hierover.

Halen jullie het vuil op?

Nee, Dit moet je zelf oplossen door gebruik te maken van een afvalcontainer in de buurt. Volle vuilniszakken kunnen, net als je eigen vuilniszakken, in de afvalcontainers worden gedeponeerd.

Is er een standaardflyer die ik kan ophangen in mijn straat om een schoonmaakactie aan te kondigen?

Ja, die is er en die kan je hier vinden

Lief en Leedpotje

Wat is een Lief & Leedpotje?

Dat is een bedrag van 150 euro waaruit een straat kan putten om gedurende een jaar kleine attenties te verzorgen voor buren die wat extra aandacht nodig hebben.

Kan elke straat een Lief en Leedpotje krijgen?

Elke straat kan zich aanmelden voor een Lief en Leedpotje. Er volgt altijd wel een intakegesprek met Opzoomer Mee waarin bijvoorbeeld de spelregels worden uitgelegd en wordt gepraat over het onderling contact en de sfeer in de straat.

Mag ik een Lief en Leedpotje in mijn eentje beheren?

Het is beter en leuker om dat samen met een andere buur te doen Twee weten en kunnen meer dan één. Opzoomer Mee vraagt dan ook of je al iemand weet die het samen met jou wil beheren.

Hoe ga ik beginnen met Lief en Leed in de straat?

Eerst maak je bekend dat er een Lief en Leedpotje is en dat jij de beheerder bent. Je krijgt hiervoor een startpakketje met kaartjes van Opzoomer Mee. Die kaartjes kan je het best met een praatje overhandigen aan de deuren.

Wat zit er in een startpakketje?

De kaartjes om bekend te maken in de straat dat er een Lief en Leedpotje is, kaartjes die je aan een bloemetje of andere attentie kan bevestigen, een welkomsbrief, stickers om je eigen Lief en Leedpotje te versieren en de spelregels. Ga naar het startpakket.

Hoe kan ik weten wie er bijvoorbeeld ziek is in mijn straat?

Dat kan je natuurlijk nooit van de hele straat weten. Daarom vraag je bij het bekend maken van het potje of buren willen helpen met signaleren en als er iemand een attentie verdient, dat aan jou door te geven.

Mag ik zelf weten waar het geld aan uitgegeven wordt?

Ja dat mag. Het is goed om te beseffen dat je er een jaar mee moet doen. Het gaat om kleine attenties zoals een bloemetje, iets lekkers, een mooie kaart. En.. heel belangrijk: het potje mag niet besteed worden aan een straatactiviteit. Als je twijfelt bij een uitgave, bel dan altijd met Opzoomer Mee.

Moet ik de bonnen bewaren?

Ja. De bonnen van je aankopen moeten een jaar bewaard worden. Opzoomer Mee kan er naar vragen. Op het uitgavenoverzicht dat je krijgt, kan je bijhouden wat je al hebt uitgegeven.

In mijn straat wonen wel heel erg veel mensen, hoe voorkom ik dat mijn potje zo op is?

Als een straat erg lang is of er bijvoorbeeld meerdere flats in de straat zijn, kan Opzoomer Mee besluiten de straat in stukken op te delen. Elk stuk kan dan in aanmerking komen voor een Lief en Leedpotje. Zo kunnen kleine straatjes juist samen werken met een aangrenzend complex. Daar komen we altijd samen uit.

Kunnen we als buurtvereniging of organisatie meedoen?

Lief & Leed is echt een burenactie en alleen bewoners uit straten kunnen zich hiervoor aanmelden. Een vereniging of bewonerscommissie kan geen Lief en Leedpotje krijgen.

Wat gebeurt er als ik het geld niet uitgeef?

Soms houd je wat over. Soms krijg je te weinig signalen van buren. Meld het even bij Opzoomer Mee. Wij helpen graag met meedenken!

Kan ik elk jaar een Lief en Leedpotje krijgen?

Jazeker. De projectleider van Opzoomer Mee zoekt af en toe contact en vindt het ook leuk als jij weleens laat horen hoe het gaat. Als jij en de projectleider vinden dat het goed gaat en als je graag het volgend jaar door wil gaan, wordt dat in orde gemaakt.

Groen

Ik wil meer groen in mijn straat. Kan Opzoomer Mee daarin iets betekenen?

Opzoomer Mee heeft regelmatig aanbiedingen om met groen aan de slag te gaan. Voor een goed plan kan je dan een klein budget krijgen en als nieuwe straat kun je ook gereedschap krijgen. En Opzoomer Mee kan adviseren hoe je het vergroenen samen met de buren aanpakt. Kijk op: opzoomermee.nl/groen/

Wat zou ik kunnen doen om een bijdrage te leveren aan meer groen in mijn straat?

Haal wat stenen weg uit je tuin om er een plant neer te zetten. Heb je een balkon? Dan kan je vergroenen in potten. Of leg een geveltuin aan of beplant een boomspiegel. Misschien wil je een klein moestuintje realiseren? Het begint altijd met een goed idee. Ook als je geen groene vingers hebt kun je wat doen. Tuinman Richard legt in zijn blogserie stap voor stap uit hoe je zelf een makkelijke, groene stadstuin maakt. Ook geschikt voor je stadsbalkon: natuurstad.nl/nieuws/vergroen-je-stadstuin 

Waarom besteedt Opzoomer Mee aandacht aan groen in de straat?

Groen geeft de straat een fijne sfeer en brengt verkoeling tijdens hittegolven. Bovendien neemt groen water op bij hevige stortbuien. En groen is natuurlijk belangrijk voor bijen, vlinders en vogels in de stad. Reden genoeg dus.

Moet ik toestemming hebben om boomspiegels in de straat te beplanten?

In woonstraten mag je kale boomspiegels beplanten. Je kunt dit meldenzodat de gemeente bij werkzaamheden rond of in de boomspiegel rekening kan houden met jouw beplanting. Het is niet toegestaan om hekjes rond de boomspiegel te plaatsen. 

Wat zijn de regels rondom het aanleggen van een geveltuin in de straat?

Een geveltuin mag maximaal 45 cm (1,5 tegel) uitsteken vanaf de gevel. En er moet een stoep van minstens 1.80m (6 tegels) overblijven. Zorg dat eventuele ventilatieroosters van de woningen blijven werken.

Moeten we de tegels zelf afvoeren als we een geveltuin gaan aanleggen of komt de gemeente dit ophalen?

Van de tegels kan je bijvoorbeeld een opstaande rand maken voor je geveltuin. Als je tegels over hebt, kan je die inleveren bij de milieustraat van de gemeente. Hieraan zijn geen kosten verbonden maar je moet het zelf verzorgen. Je kunt ze ook meegeven met de tegeltaxi, de gemeentelijk ophaalservice.

Moet ik toestemming vragen voor het aanleggen van een moestuin op een stuk groen bij ons in de straat of op het binnenterrein?

Als je niet de eigenaar of beheerder van de grond bent, moet je altijd toestemming vragen. Makkelijker is het om een moestuin te maken in plantenbakken. Dat voorkomt ook zwerfvuil en het voorkomt dat honden en katten jouw moestuin gebruiken als bak.

We zijn van plan om de openbare buitenruimte voor onze flats of in onze straat te gaan vergroenen. Met wie moeten we daarover in gesprek gaan?

Neem contact op met de gebiedsnetwerker in jouw wijk. Die kan je verder helpen. Als je niet weet wie dat is en hoe je die kunt bereiken, bel even met Opzoomer Mee 010-2131055.

Waar kan ik handige tips vinden voor het kopen van goede beplanting en het aanleggen van een geveltuin of moestuin?

Zorg in ieder geval voor vaste planten. Ga je een geveltuin aanleggen aan de zonzijde of de schaduwzijde? Dat scheelt nogal. Gebruik bijgaand linkje en lees  wat waar goed gedijt, hoe hoog een plant kan worden en op welke planten vlinders af komen. www.groei.nl/tuin/tuinplanten/vaste-planten/handige-planten-voor-een-geveltuin 

Heeft Opzoomer Mee aanbevelingen voor winkels waar je goedkoop planten en aarde kan kopen?

In om Rotterdam is een aantal tuincentra en winkels dat planten en/of aarde verkoopt. Kijk en vergelijk op internet welke aanbiedingen er zijn of ga naar de lokale ondernemer in de buurt.

Wat kunnen we doen als het budget van Opzoomer Mee niet toereikend is voor ons plan?

In Rotterdam kan je dan gebruik maken van de regeling voor Bewonersinitiatieven en een bijdrage aanvragen tot € 10.000. Houd er rekening mee de afhandelingstermijn zes weken bedraagt.  www.opzoomermee.nl/#bewonersinitiatieven 

 

Kan ik zelf nog iets extra’s doen om de overlast van water tijdens stortbuien te verminderen?

Jazeker. kijk maar eens op  rotterdamsweerwoord.nl/handen-uit-de-mouwen/  Hier kan je veel leuke ideeën vinden.

Is er een voorbeeldposter te vinden die ik kan gebruiken voor mijn groenactie?

Ja, we hebben een downloadcentrum met posters en nog veel meer: opzoomermee.nl/download#groen