Veelgestelde vragen

Doe wat liefs voor je buren in december

Over de aanvraag

Tot wanneer kan ik een aanvraag doen voor deze actie?

Tot 15 december en zolang de voorraad strekt. Op 15 december moet je aanvraag uiterlijk binnen zijn bij Opzoomer Mee. Wil je ook de kerstboom? Zorg dan dat je aanvraag uiterlijk 1 december binnen is.

Hoe kan ik een aanvraag doen?

Dat kan hier of je kan de aanmeldbon insturen. Deze vind je in de Havenloods en in onze folder. Stuur je een bon in? Het handigst is dan om een foto te maken van je ingevulde bon en met WhatsApp te sturen naar 0616 655 111. Stuur je de bon per post? Houd er dan rekening mee dat deze een aantal dagen onderweg is.

Ik wil wat liefs doen voor mijn buren, hebben jullie goede voorbeelden?

Jazeker, je vindt ze hier.

Wanneer hoor ik of mijn aanvraag is goedgekeurd?

We doen ons best om je aanvraag binnen een week na ontvangst af te handelen.

Kan iedere straat meedoen?

Iedere straat binnen de gemeente Rotterdam kan meedoen (dus ook Hoogvliet, Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland).

Wij gaan iets tijdens Sinterklaas doen, mag Zwarte Piet dan?

De Rotterdamse gemeenteraad heeft dit jaar besloten geen geld meer te geven aan vieringen met zwarte Pieten. Dat geldt ook voor deze actie. Zet dus roetveegpiet in of verzin een ander leuk alternatief.

Waar kan ik terecht met vragen over de afhandeling van mijn aanvraag?

De projectleider van jouw gebied behandelt je aanvraag.

Over de bijdrage

Wat is de maximale bijdrage?

De maximale bijdrage is 150 euro en hangt af van je idee. Bestel je ook de lichtslang en/of kerstboom,dan wordt de maximale bijdrage lager.

Als je ook een lichtslang wilt maximaal 135 euro
Als je ook een kerstboom wilt maximaal 100 euro
Als je ook een lichtslang en kerstboom wilt 85 euro

Hoe hoor ik welke bijdrage ik heb gekregen?

Meestal neemt Opzoomer Mee contact met je op om je aanvraag door te spreken. Je hoort dan op welke bijdrage je kunt rekenen. Je ontvangt per e-mail een kennisgeving met de toegekende bijdrage. Over de lichtslang en kerstboom ontvang je apart bericht.

Onze wat liefs-actie is niet doorgegaan of ik heb geld over. Mag ik de bijdrage gebruiken voor een andere actie in 2021?

Het bedrag voor deze actie kun je terugstorten op NL56NGB0004353342 tnv. St. Opzoomer Mee. Vermeld daarbij je straat en ‘Doe wat liefs voor je buren in december’. In 2021 zijn er weer nieuwe mogelijkheden om te Opzoomeren en waar je aan aanvraag voor kunt doen.

Over de kerstboom

Tot wanneer kan ik de kerstboom aanvragen?

Je kan tot 1 december de kerstboom aanvragen en zolang de voorraad strekt.

Wanneer worden de kerstbomen geplaatst?

De kerstbomen worden 9 december geplaatst door Stadsbeheer.

Weten jullie hoe laat de kerstboom wordt geplaatst op 9 december?

Helaas kunnen we gezien de vele kerstbomen die worden geplaatst geen exacte tijd aangeven.

Wat voor soort kerstboom is het eigenlijk?

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een echte Nordman in de straat. Deze worden gekweekt in het Duitse Sauerland.

Hoe groot is de kerstboom?

5 meter. Let op, dat is inclusief het stukje in de grond.

Wij willen onze kerstboom plaatsen op een afgesloten binnenterrein of een verhoogd plateau. Kan dat?

Nee. De plek van de kerstboom moet altijd met een vrachtwagentje bereikbaar zijn. De beste oplossing is om zelf een kerstboom aan te schaffen met een deel van je bijdrage en deze zelf te plaatsen.

Mag de kerstboom ook binnen staan, bijvoorbeeld in onze centrale hal?

De kerstbomen van Opzoomer Mee staan altijd buiten. Wil je toch een kerstboom binnen plaatsen? Neem deze dan op in je begroting en koop er een met (een deel van) je bijdrage

Ik wil de plek van de kerstboom veranderen kan dat?

Voor 25 november is het mogelijk om een andere locatie door te geven. Bel 010 213 10 55. Daarna is het in verband met de planning helaas niet meer mogelijk.

Ik heb een kerstboom aangevraagd, maar ze zijn op, wat nu?

Dat is erg jammer natuurlijk. Maar niet getreurd. De bijdrage die je anders kwijt zou zijn aan de kerstboom (50 euro) ontvang je extra bij je budget. Daarmee kun je zelf hopelijk een mooie kerstboom vinden.

Hoe plaatst Stadsbeheer de kerstboom eigenlijk?

Vooraf bekijkt Stadsbeheer de locatie die je hebt opgegeven. Ook ontvang je vooraf nog een raamposter waarop je kunt aangeven waar de kerstboom moet komen. Stadsbeheer controleert of de boom daar goed kan staan en of er bijvoorbeeld geen leidingen onder de grond liggen. Daarna plaatsen ze een koker waar een paar dagen later de kerstboom in komt te staan. Is de opgegeven plek niet in orde, dan overlegt Stadsbeheer met je over een vervangende plek.

Hebben jullie tips om onze kerstboom van hoop te versieren?

Je ontvangt sowieso van ons een setje wenskaarten in de vorm van een kerstbal. Deel deze uit in je straat zodat bewoners er hun wens voor de straat op kunnen schrijven en er zo samen een boom van hoop van kunnen maken. De kerstballen zijn uiteraard waterbestendig. In ons downloadcentrum vind je allerlei tekeningen die je kunt gebruiken om als straat zelf iets moois te knutselen. En in dit filmpje vind je nog allerlei extra versiertips voor je kerstboom.

Mijn kerstboom is geplaatst, maar hij is niet mooi of staat schuin. Wat nu?

Het handigst is om een foto te maken en deze te sturen naar de projectleider van jouw gebied. Samen kijken we dan naar een eventuele oplossing.

Wordt de kerstboom na de feestdagen vanzelf weer opgehaald?

Nee, je moet zelf zorgen dat de boom na de feestdagen wordt opgeruimd.

Hoe ruim ik de kerstboom op?

Haal alle versieringen uit de boom. Zaag de kerstboom in een aantal stukken en leg hem naast de wijkcontainerof de plek waar je de huiscontainer plaatst.Begin januari rijdt Stadsbeheer extra rondjes om kerstbomen in de stad op te halen. Van de bomen worden houtsnippers en compost gemaakt. De restanten van de kerstboom kun je natuurlijk ook zelf langsbrengen bij het milieupark

Wanneer moet de boom zijn opgeruimd?

De kerstboom moet uiterlijk 10 januari 2021 worden opgeruimd.

De kerstboom staat nog zo mooi, ik wil de kerstboom nog wat langer laten staan, mag dat?

Nee, alle bomen moeten na 10 januari opgeruimd zijn. Mocht je om wat voor reden dan ook toch te laat zijn met het opruimen van de kerstboom, dan moet je deze zelf naar het milieupark brengen. Stadsbeheer haalt kerstbomen dan niet automatisch meer op.

Mijn kerstboom is gestolen, wat nu?

Doe sowieso aangifte bij de politie en geef het door aan de projectleider van jouw gebied. Meestal zijn alle bomen op, maar wie weet heb je geluk en kunnen we nog iets voor je regelen.

Over de lichtslang

Hoe lang is de lichtslang?

27 meter.

Wat voor soort lichtslang is het?

Het een LED-lichtslang met 368 lampjes en hij werkt op batterijen.

Welke kleur licht geeft de lichtslang?

Warm wit

Hoe kom ik aan de lichtslang?

Bij straten die een lichtslang toegekend krijgen, wordt de lichtslang thuisbezorgd. We controleren dan gelijk of alle lampjes het doen. Het is daarna niet meer mogelijk is om een lichtslang om te ruilen.

Ik heb een lichtslang aangevraagd, maar ze zijn op. Wat nu?

Dat is erg jammer natuurlijk. Maar niet getreurd. De bijdrage die je anders kwijt zou zijn aan de lichtslang (15 euro) ontvang je bij je budget. Daarmee kun je zelf hopelijk een lichtslang scoren.

Moet ik de lichtlang na afloop weer inleveren?

Nee hoor, die mag je voor je straat houden voor een volgende keer.

Mag ik ook twee lichtslangen aanvragen?

Om zoveel mogelijk straten te laten profiteren, is de regel: één lichtslang per straat.

Over Opzoomeren en Corona

Wat kan ik nu eigenlijk wel en niet organiseren in mijn straat?

Opzoomer Mee heeft hiervoor een speciaal corona-stoplicht ontwikkeld. Het is verstandig om het stoplicht regelmatig te checken, zeker als er landelijk of regionaal coronamaatregelen worden versoepeld of aangescherpt. Pas zonodig je actie aan!

Over de brochure en wenskaarten

Wanneer ontvang ik de brochure en wat staat er allemaal in?

De brochure wordt vanaf half november verstuurd. Heb je ook de kerstboom aangevraagd? Dan ontvang je deze begin december. Naast allerlei handige tips vind je in de brochure een voorbeelden van een bouwplaat van een schoentje, een nieuwjaarskaart en een kerstkrans. Je kan deze bij een copyshop op dik A4 of A3 kopieren en vervolgens uitdelen in de straat.

Over voorbeelden en Opzoomertekeningen

Ik zoek voorbeelden en/of Opzoomertekeningen om van mijn actie en succes te maken. Waar vind ik deze?

Neem een kijkje in ons downloadcentrum.