Veelgestelde vragen

Aanmelden

Kan iedere straat Opzoomeren?

Elke straat in de gemeente Rotterdam (dus ook Hoek van Holland, Rozenburg en Hoogvliet) kan meedoen. Telt je straat of het gebied waar je gaat Opzoomeren minder dan 50 woningen? Neem dan contact op met Opzoomer Mee.

Hoe meld ik mijn straat aan voor een Opzoomeractie?

Dat doe je door een aanmeldkaart in te vullen. Geen kaart gehad? Dan kan je hem downloaden op de website. Vul de kaart volledig in anders kan deze niet in behandeling worden genomen.

Waarom moet ik de gegevens van vijf buren op een aanmeldkaart invullen?

Opzoomeren doe je natuurlijk niet in je eentje, maar samen met buren. Op deze manier weten we dat het plan gesteund wordt in de straat.

Hoe vaak mag mijn straat iets aanvragen?

De Opzoomercampagne kent ieder jaar meerdere Opzoomeracties (zogenaamde ‘rondes’). Iedere straat mag aan elke actie één keer meedoen.

Mag ik iets organiseren voor mijn eigen portiek of voor buren die naast mij wonen?

Nee, Opzoomeren is bestemd voor de hele straat dus niet alleen voor je directe buren.

Mijn straat is vijf kilometer lang. Mag mijn straat dan toch maar één keer meedoen aan een Opzoomeractie?

Een hele lange straat kan Opzoomer Mee opsplitsen in twee of meer straten. Twee hele kleine straatjes kunnen juist weer samengevoegd worden tot één straat. Opzoomer Mee beslist hierover.

Heb je een vergunning nodig om te Opzoomeren?

Zolang je de straat niet afsluit voor het verkeer, geen alcohol schenkt en geen harde muziek draait, heb je geen vergunning nodig. Wil je wel graag de wijkagent vooraf informeren? Zoek jouw wijkagent op. Meer informatie over vergunningen vind je op de website van de gemeente Rotterdam.

Kan ik als organisatie meedoen?

Opzoomeren is bestemd voor straten. Niet voor verenigingen, stichtingen, speeltuinen, scholen en andere organisaties. Zij kunnen wel een bewonersinitiatief indienen.

Waar vind ik tips om van mijn Opzoomeractie een succes te maken?

Kijk naar onze filmpjes Succesvol Opzoomeren op de website. Je kan ook bellen met de projectleider van jouw gebied voor advies en tips.

Goedkeuren

Hoe beoordeelt Opzoomer Mee mijn aanmelding?

Lees daarvoor onze spelregels.

Ik heb een aanmeldkaart ingestuurd voor een bijdrage, wanneer kan ik beginnen?

Je moet even wachten tot je plan is goedgekeurd, Als dat zo is, ontvang je per e-mail een kennisgeving. Dan heb je zekerheid en kan je aan de slag.

Hoe kom ik aan het toegezegde geld?

Op de kennisgeving die je ontvangt, staat het toegezegde bedrag en bij welk uitbetaaladres in jouw wijk je dit geld kunt ophalen. Een enkele wijk heeft geen uitbetaaladres, dan lees je in de kennisgeving dat Opzoomer Mee het geld rechtstreeks op jouw rekeningnummer stort.

Mijn aanvraag is goedgekeurd maar ik heb nog geen kennisgeving ontvangen.

Mogelijk is je kennisgeving in de spam beland. Neem anders even contact op met Opzoomer Mee 010 213 10 55.

Financiën

Moet ik de bonnetjes bewaren?

Ja, je moet alle bonnetjes bewaren. In ieder geval gedurende één jaar Noteer de bedragen op het uitgavenoverzicht dat je bij de kennisgeving ontvangt. Opzoomer Mee kan er naar vragen.

Mag ik buren ook om een eigen bijdrage vragen voor de straatactiviteit?

Liever niet want iedereen moet mee kunnen doen aan het Opzoomeren in de straat. Een eigen bijdrage kan betekenen dat sommige bewoners uitgesloten worden.

Ik heb geld over, kan ik dat gebruiken voor iets anders?

Geld dat je over hebt, moet je terugstorten naar NL56INGB0004353342 t.n.v. St. Opzoomer Mee. Vermeld daarbij je straat en de ronde. De naam van de ronde vind je op de kennisgeving.

Keetje

Wat is een Opzoomerkeetje?

Opzoomer Mee heeft (schaft)keetjes met daarin allerlei spullen die je kunt gebruiken voor je straatactiviteit. Er zijn acht keetjes, in vijf verschillende varianten (van sommige varianten zijn er twee). Klik hier voor de precieze inhoud.

Wie mag een Opzoomerkeetje lenen?

Iedere Rotterdamse straat die een Opzoomeractiviteit organiseert mag één keer per jaar een keetje lenen. Opzoomerkeetjes zijn helaas niet beschikbaar bij bewonersinitiatieven (de buurt- en wijkinitiatieven waarvoor een maximaal budget van 10.000 euro aangevraagd kan worden).

Wanneer zijn de keetjes beschikbaar?

De keetjes zijn beschikbaar vanaf ongeveer half maart tot en met oktober.

Hoe bestel ik zo’n keetje?

Om een keetje te bestellen kun je tijdens de openingstijden bellen met Opzoomer Mee: 010-2131055. Er wordt dan een voorlopige reservering gemaakt. Daarna krijg je per e-mail een reserveringsformulier toegestuurd. Als je dat volledig ingevuld hebt teruggestuurd, wordt de reservering definitief gemaakt.

Vanaf wanneer mag ik bellen voor een keetje?

De keetjes kunnen besteld worden vanaf de start van de Opzoomercampagne. Dat is meestal vanaf 1 maart.

Hoe lang van tevoren moet ik een keetje boeken?

Het keetje moet minimaal 2 weken voor je activiteit besteld zijn. Maar pas op, want voor populaire dagen als Koningsdag, Burendag en de eerste of laatste zaterdag van de zomervakantie zijn alle keetjes al gauw bezet. Wacht dus niet te lang!

Hoe lang mag het keetje in mijn straat blijven?

In principe mag je straat het keetje voor één dag gebruiken. Het kan wel soms voorkomen dat het keetje al een dag eerder wordt gebracht of een dag later wordt opgehaald. Dat heeft dan te maken met de planning van de vervoerder. In dat geval is het keetje dus wat langer in de straat, maar helaas kunnen we nooit ver van tevoren weten of dat het geval zal zijn.

Hoe vaak mag mijn straat een keetje lenen

Elke straat mag in principe één keer per jaar een keetje lenen. Er is dit bijzondere jaar een uitzondering voor de Energiekeet en Kluskeet. Als je één van deze keetjes leent, kun je voor een andere straatactiviteit ook een Speelkeet, Dinerkeet of Terraskeet aanvragen.

Wat kost zo’n keetje lenen?

Het lenen van een Opzoomerkeetje is gratis.

Hoe komt het keetje in mijn straat?

Het keetje wordt naar je straat gebracht door BSW Rotterdam. Zij halen na afloop van je activiteit het keetje ook weer op. Dat gebeurt meestal de volgende dag.

Waar kan het keetje staan in mijn straat?

Als je met je straat een keetje wilt lenen, moet je zelf zorgen dat er een plek voor vrij is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door parkeerplaatsen af te zetten (twee parkeerplaatsen achter elkaar). Het is ook mogelijk om een plek aan te wijzen die niet op straat is, maar let op: het keetje mag niet over een stoeprand. Zoek dus een plek waarbij dat niet nodig is. De plek die je hebt uitgezocht geef je ook aan op het reserveringsformulier.

Hoe groot is het keetje?

De afmetingen zijn:    Lengte 3,5 meter

Lengte met dissel: 5,1 meter

Breedte 2,1 meter

Hoogte 3 meter

Moet ik parkeerkosten betalen als het keetje in mijn straat staat?

Nee hoor, dat hoeft niet. De keetjes zijn vrijgesteld van parkeerkosten.

Wanneer weet ik hoe laat het keetje gebracht wordt?

Bij het invullen van het reserveringsformulier kan je aangeven hoe laat je het keetje uiterlijk in de straat wilt hebben. De chauffeur die het keetje komt brengen, belt van tevoren hoe laat hij dan precies komt.

Moet ik erbij zijn als het keetje weer wordt opgehaald?

Nee, dat is niet nodig. En dat is maar goed ook, want de keetjes worden vaak vroeg in de ochtend opgehaald.

Wat moet ik doen als er iets uit het keetje stuk gaat tijdens mijn activiteit?

Dit kan je per e-mail doorgeven aan Opzoomer Mee: info@opzoomermee.nl. Je kunt er natuurlijk ook tijdens onze openingstijden over bellen: 010-2131055.

Wat moet ik doen als er al iets mis is met het keetje als het in mijn straat aankomt?

We proberen natuurlijk te zorgen dat de keetjes altijd netjes in de straat aankomen, maar ze worden door de hele stad gebruikt, en worden vaak van de ene activiteit naar de andere gereden. Dan kan het gebeuren dat er dingen vies of stuk zijn. Dat horen we altijd graag. Je kunt schade of misstanden per e-mail doorgeven aan Opzoomer Mee: info@opzoomermee.nl. Je kunt er natuurlijk ook tijdens onze openingstijden over bellen: 010-2131055.

Kan ik ook een Opzoomerkeetje huren voor mijn eigen feestje of een andere activiteit?

Dat kan helaas niet. De keetjes zijn alleen te leen voor straten die een Opzoomeractiviteit organiseren.

Groen

Ik wil meer groen in mijn straat. Kan Opzoomer Mee daarin iets betekenen?

Opzoomer Mee heeft regelmatig aanbiedingen om met groen aan de slag te gaan. Voor een goed plan kan je dan een klein budget krijgen. En Opzoomer Mee kan adviseren hoe je het vergroenen samen met de buren aanpakt. Kijk op: opzoomermee.nl/groen/

Wat zou ik kunnen doen om een bijdrage te leveren aan meer groen in mijn straat?

Haal wat stenen weg uit je tuin om er een plant neer te zetten. Heb je een balkon? Dan kan je vergroenen in potten. Of leg een geveltuin aan of beplant een boomspiegel. Misschien wil je een klein moestuintje realiseren? Het begint altijd met een goed idee. Ook als je geen groene vingers hebt kun je wat doen. Tuinman Richard legt in zijn blogserie stap voor stap uit hoe je zelf een makkelijke, groene stadstuin maakt. Ook geschikt voor je stadsbalkon: natuurstad.nl/nieuws/vergroen-je-stadstuin 

Waarom besteedt Opzoomer Mee aandacht aan groen in de straat?

Groen geeft de straat een fijne sfeer en brengt verkoeling tijdens hittegolven. Bovendien neemt groen water op bij hevige stortbuien. En groen is natuurlijk belangrijk voor bijen, vlinders en vogels in de stad. Reden genoeg dus.

Moet ik toestemming hebben om boomspiegels in de straat te beplanten?

In woonstraten mag je kale boomspiegels beplanten. Je kunt dit meldenzodat de gemeente bij werkzaamheden rond of in de boomspiegel rekening kan houden met jouw beplanting. Het is niet toegestaan om hekjes rond de boomspiegel te plaatsen. 

Wat zijn de regels rondom het aanleggen van een geveltuin in de straat?

Een geveltuin mag maximaal 45 cm (1,5 tegel) uitsteken vanaf de gevel. En er moet een stoep van minstens 1.80m (6 tegels) overblijven. Zorg dat eventuele ventilatieroosters van de woningen blijven werken.

Moeten we de tegels zelf afvoeren als we een geveltuin gaan aanleggen of komt de gemeente dit ophalen?

Van de tegels kan je bijvoorbeeld een opstaande rand maken voor je geveltuin. Als je tegels over hebt, kan je die inleveren bij de milieustraat van de gemeente. Hieraan zijn geen kosten verbonden maar je moet het zelf verzorgen. Je kunt ze ook meegeven met de tegeltaxi, de gemeentelijk ophaalservice.

Moet ik toestemming vragen voor het aanleggen van een moestuin op een stuk groen bij ons in de straat of op het binnenterrein?

Als je niet de eigenaar of beheerder van de grond bent, moet je altijd toestemming vragen. Makkelijker is het om een moestuin te maken in plantenbakken. Dat voorkomt ook zwerfvuil en het voorkomt dat honden en katten jouw moestuin gebruiken als bak.

We zijn van plan om de openbare buitenruimte voor onze flats of in onze straat te gaan vergroenen. Met wie moeten we daarover in gesprek gaan?

Neem contact op met de gebiedsnetwerker in jouw wijk. Die kan je verder helpen. Als je niet weet wie dat is en hoe je die kunt bereiken, bel even met Opzoomer Mee 010-2131055.

Waar kan ik handige tips vinden voor het kopen van goede beplanting en het aanleggen van een geveltuin of moestuin?

Zorg in ieder geval voor vaste planten. Ga je een geveltuin aanleggen aan de zonzijde of de schaduwzijde? Dat scheelt nogal. Gebruik bijgaand linkje en lees  wat waar goed gedijt, hoe hoog een plant kan worden en op welke planten vlinders af komen. www.groei.nl/tuin/tuinplanten/vaste-planten/handige-planten-voor-een-geveltuin 

Heeft Opzoomer Mee aanbevelingen voor winkels waar je goedkoop planten en aarde kan kopen?

In om Rotterdam is een aantal tuincentra en winkels dat planten en/of aarde verkoopt. Kijk en vergelijk op internet welke aanbiedingen er zijn of ga naar de lokale ondernemer in de buurt.

Wat kunnen we doen als het budget van Opzoomer Mee niet toereikend is voor ons plan?

In Rotterdam kan je dan gebruik maken van de regeling voor Bewonersinitiatieven en een bijdrage aanvragen tot € 10.000. Houd er rekening mee de afhandelingstermijn zes weken bedraagt.  www.opzoomermee.nl/#bewonersinitiatieven 

 

Kan ik zelf nog iets extra’s doen om de overlast van water tijdens stortbuien te verminderen?

Jazeker. kijk maar eens op  rotterdamsweerwoord.nl/handen-uit-de-mouwen/  Hier kan je veel leuke ideeën vinden.

Is er een voorbeeldposter te vinden die ik kan gebruiken voor mijn groenactie?

Ja, we hebben een downloadcentrum met posters en nog veel meer: opzoomermee.nl/download#groen

 

Schoon

Wat is nou eigenlijk een schoonmaakbende?

Dat zijn straten die hebben aangegeven dat ze met minimaal vijf volwassenen regelmatig hun straat schoonhouden. Van Opzoomer Mee krijgen ze schoonmaakmateriaal en kunnen ze, tegen inlevering van een ingevulde actiekaart, ook een premie krijgen voor koffie, thee of iets lekkers.

Ik woon in een flat, kan ik dan ook meedoen met de schoonmaakbende?

Jazeker, vorm met de buren uit de flat een schoonmaakbende om daarmee regelmatig de omgeving van de flat schoon te maken.

Met hoeveel buren moet ik minimaal meedoen om mee te kunnen doen met de Schoonmaakbende?

Er moeten minimaal vijf volwassen bewoners meedoen aan de schoonmaakacties in de straat. Kinderen mogen meehelpen met schoonmaken maar de harde kern van jouw schoonmaakbende bestaat uit volwassenen.

Kan ik mijn straat alleen digitaal aanmelden of kan ik ook bellen?

Je mag ons altijd bellen voor informatie of tips. Maar voor de aanmelding van de schoonmaakbende willen we graag een schriftelijke of digitale aanmelding hebben. 

Hoe werkt die actiekaart?

Op deze kaart hou je bij wanneer je met elkaar een schoonmaakactie georganiseerd hebt. Stuur een volle strippenkaart op naar Opzoomer Mee. Je ontvangt dan een bijdrage van € 125 voor koffie, thee, koekjes of aanvullend schoonmaakmateriaal. De straat kan maximaal twee maal per jaar een strippenkaart insturen.

Hoe wordt het budget uitbetaald?

Op de kennisgeving die je krijgt staat het toegezegde bedrag en bij welk uitbetaaladres in jouw wijk je dit geld kunt ophalen. Een enkele wijk heeft geen uitbetaaladres, dan lees je in de kennisgeving dat Opzoomer Mee het geld rechtstreeks op jouw rekeningnummer stort.

En hoe kan ik dit verantwoorden?

Je moet alle bonnetjes bewaren. In ieder geval gedurende één jaar Noteer de bedragen op het uitgavenoverzicht dat je bij de kennisgeving ontvangt. Opzoomer Mee kan er naar vragen.

Moet ik ook foto’s sturen van  onze schoonmaakacties?

Het is niet verplicht maart wij vinden het altijd leuk om foto’s te krijgen waar mensen op staan die meedoen aan een schoonmaakactie.

In mijn straat doen we vier schoonmaakacties per jaar, kan ik dan nog in aanmerking komen voor budget?

Ja hoor, als de kaart vol is, stuur je hem gewoon naar Opzoomer Mee.

Hoe kom ik aan schoonmaakmaterialen?

Alle straten die lid worden van de schoonmaakbende van Opzoomer Mee krijgen een berichtje dar ze een schoonmaakpakket met bezems, grijpers, vuilniszakken etc kunnen ophalen.

Mijn vuilniszakken zijn op en mijn bezems zijn versleten. Wat moet ik nu doen?

Actieve schoonmaakbende – straten kunnen Opzoomer Mee bellen voor een aanvulling op hun startpakket.

Ik woon in een hele lange straat, kunnen er dan meer groepen uit de straat zich aanmelden voor een schoonmaakbende?

Een hele lange straat kan Opzoomer Mee opsplitsen in twee of meer straten .Twee hele kleine straatjes kunnen juist weer samengevoegd worden tot één straat. Opzoomer Mee beslist hierover.

Halen jullie het vuil op?

Nee, Dit moet je zelf oplossen door gebruik te maken van een afvalcontainer in de buurt. Volle vuilniszakken kunnen, net als je eigen vuilniszakken, in de afvalcontainers worden gedeponeerd.

Is er een standaardflyer die ik kan ophangen in mijn straat om een schoonmaakactie aan te kondigen?

Ja, die is er en die kan je hier vinden

Lief en Leedpotje

Wat is een Lief & Leedpotje?

Dat is een bedrag van 150 euro waaruit een straat kan putten om gedurende een jaar kleine attenties te verzorgen voor buren die wat extra aandacht nodig hebben.

Kan elke straat een Lief en Leedpotje krijgen?

Elke straat kan zich aanmelden voor een Lief en Leedpotje. Er volgt altijd wel een intakegesprek met Opzoomer Mee waarin bijvoorbeeld de spelregels worden uitgelegd en wordt gepraat over het onderling contact en de sfeer in de straat.

Mag ik een Lief en Leedpotje in mijn eentje beheren?

Het is beter en leuker om dat samen met een andere buur te doen Twee weten en kunnen meer dan één. Opzoomer Mee vraagt dan ook of je al iemand weet die het samen met jou wil beheren.

Hoe ga ik beginnen met Lief en Leed in de straat?

Eerst maak je bekend dat er een Lief en Leedpotje is en dat jij de beheerder bent. Je krijgt hiervoor een startpakketje met kaartjes van Opzoomer Mee. Die kaartjes kan je het best met een praatje overhandigen aan de deuren.

Wat zit er in een startpakketje?

De kaartjes om bekend te maken in de straat dat er een Lief en Leedpotje is, kaartjes die je aan een bloemetje of andere attentie kan bevestigen, een welkomsbrief, stickers om je eigen Lief en Leedpotje te versieren en de spelregels. Ga naar het startpakket.

Hoe kan ik weten wie er bijvoorbeeld ziek is in mijn straat?

Dat kan je natuurlijk nooit van de hele straat weten. Daarom vraag je bij het bekend maken van het potje of buren willen helpen met signaleren en als er iemand een attentie verdient, dat aan jou door te geven.

Mag ik zelf weten waar het geld aan uitgegeven wordt?

Ja dat mag. Het is goed om te beseffen dat je er een jaar mee moet doen. Het gaat om kleine attenties zoals een bloemetje, iets lekkers, een mooie kaart. En.. heel belangrijk: het potje mag niet besteed worden aan een straatactiviteit. Als je twijfelt bij een uitgave, bel dan altijd met Opzoomer Mee.

Moet ik de bonnen bewaren?

Ja. De bonnen van je aankopen moeten een jaar bewaard worden. Opzoomer Mee kan er naar vragen. Op het uitgavenoverzicht dat je krijgt, kan je bijhouden wat je al hebt uitgegeven.

In mijn straat wonen wel heel erg veel mensen, hoe voorkom ik dat mijn potje zo op is?

Als een straat erg lang is of er bijvoorbeeld meerdere flats in de straat zijn, kan Opzoomer Mee besluiten de straat in stukken op te delen. Elk stuk kan dan in aanmerking komen voor een Lief en Leedpotje. Zo kunnen kleine straatjes juist samen werken met een aangrenzend complex. Daar komen we altijd samen uit.

Kunnen we als buurtvereniging of organisatie meedoen?

Lief & Leed is echt een burenactie en alleen bewoners uit straten kunnen zich hiervoor aanmelden. Een vereniging of bewonerscommissie kan geen Lief en Leedpotje krijgen.

Wat gebeurt er als ik het geld niet uitgeef?

Soms houd je wat over. Soms krijg je te weinig signalen van buren. Meld het even bij Opzoomer Mee. Wij helpen graag met meedenken!

Kan ik elk jaar een Lief en Leedpotje krijgen?

Jazeker. De projectleider van Opzoomer Mee zoekt af en toe contact en vindt het ook leuk als jij weleens laat horen hoe het gaat. Als jij en de projectleider vinden dat het goed gaat en als je graag het volgend jaar door wil gaan, wordt dat in orde gemaakt.

Over Opzoomeren en Corona

Wat kan ik nu eigenlijk wel en niet organiseren in mijn straat?

Opzoomer Mee heeft hiervoor een speciaal corona-stoplicht ontwikkeld. Het is verstandig om het stoplicht regelmatig te checken, zeker als coronamaatregelen worden versoepeld of aangescherpt. Pas zonodig je actie aan!

Opzoomertekeningen

Ik zoek illustratiemateriaal voor een uitnodiging of poster. Waar vind ik deze?

Neem een kijkje in ons downloadcentrum.