De Opzoomer-wandeling

De Opzoomer-wandeling is een rondleiding door de Pupillenbuurt met naast een stop bij de Pupillenstraat 56 (pand Opzoomer Mee) en de Opzoomerstraat onder andere ook een stop bij de creatieve werkplaats van stichting Pluspunt en speeltuin Confetti. Vind je het leuk om een keer als groep een rondleiding te krijgen door de Pupillenbuurt? Neem dan contact op met Opzoomer Mee (010) 213 10 55.

Opzoomer Mee Pupillenstraat 56

Opzoomer Mee

De wandeling start bij Opzoomer Mee. Pupillenstraat 56. Het pand dat een roemruchte geschiedenis heeft en in de jaren 70 van de vorige eeuw een onderkomen bood aan actieve wijkbewoners en hun ondersteuners. Vanuit deze locatie is actie gevoerd tegen huisjesmelkers en ruimte geboden aan bewonersvergaderingen in de stadsvernieuwingstijd. Ook de bewoners van de Opzoomerstraat kwamen er regelmatig bijeen.

Jan Kwak

Aan de Hooidrift ligt het geboortehuis van Jan Kwak, verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers fusilleerden hem in 1942 op de Waalsdorpervlakte. Sinds 1982 is er een herdenkingsplaat bij zijn woonhuis. Wat later startte de Aktiegroep Het Nieuwe Westen met een jaarlijkse herdenking op 4 mei. De eerste jaren waren er zo’n twintig deelnemers. Het groeide uit tot een grote herdenking waar ook scholen uit de omgeving bij betrokken waren.

Stichting Pluspunt

Stichting Pluspunt

Door naar stichting Pluspunt. Hier wordt in kleurrijke houten gebouwtjes van oude materialen kunst gemaakt. Daarnaast wordt er gekookt, getimmerd en krijgen fietsen een opknapbeurt. Een inspirerende, warme plek die dagelijks onderdak biedt aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het heeft iets van een vrijplaats waar bevlogen mensen zichzelf en elkaar gevonden hebben. Er worden prachtige kunstwerken gemaakt en alles is natuurlijk circulair.

Opzoomerstraat

De Opzoomerstraat. Daar is onder leiding van Koos Hooijmaijers het Opzoomeren geboren. Bewoners gingen met bezems, lampjes en plantjes de criminaliteit en verloedering in hun straat te lijf. En met succes. Het Opzoomeren werd een beweging die tot op de dag van vandaag springlevend is. In de buurt vind je dan ook heel veel bordjes die ernaar verwijzen, zoals ‘de Opzoomerestafette’. De Opzoomerstraat werd destijds ook wel ‘de kerstboom’ genoemd, vanwege alle Opzoomerlampjes naast de deuren. In een verder verleden had de straat de bijnaam ‘het Vossestraatje’ vanwege alle verhuiswagens van de firma Vos in de straat.

speeltuin confetti

Speeltuin Confetti

Confetti is een binnenterrein dat door buurtbewoners van de Korenaarstraat is ontstaan, maar inmiddels is uitgegroeid tot een mooie speeltuin en steunpunt voor het Opzoomeren. In 2010 kregen ze een nieuw clubgebouw waardoor alle activiteiten weer daar plaats kunnen vinden. Behalve speeltoestellen staan hier fruitboompjes en andere mooie struiken en scharrelen er kippetjes rond. En natuurlijk vinden er op dit mooie plekje ieder jaar tal van Opzoomeractiviteiten plaats.

Heemraadsplein

Aan de rand van Pupillenbuurt ligt het Heemraadsplein. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was dit plein een ontmoetingsplek voor Kaapverdiaanse zeelieden. Ze zaten op bankjes te wachten tot ze landgenoten zagen die hen verder hielpen. Het plein kreeg de geuzennaam Pracinha d’Quebrôd, het zeemans plattezakkenplein. Jaarlijks viert de Kaapverdiaanse gemeenschap op dit plein de geboorte van Johannes de Doper.

Heemraadsplein

Toko de Waart

Een stukje verder op de Nieuwe Binnenweg zit de oudste toko van Rotterdam: Toko de Waart. Sinds 1914. Eerst als viswinkel maar na het succesvol verkopen van een aantal potjes sambal besloot eigenaar de Waart van richting te veranderen. In de daaropvolgende vijftig jaar breidde hij zijn assortiment uit waarmee hij tachtig nationaliteiten bediende. Zo ontstond de 1e toko van Nederland. Je pakt een mandje en schuifelt vervolgens de winkel door. Kruiden, rijst, sambal, speciaal kookgerei…. Een feestje!

Lage Erfbrug

Aan het einde van de Nieuwe Binnenweg ligt de Lage Erfbrug met een honderd jaar oud brugwachtershuisje. Een monument. Het heeft in al die jaren al diverse andere functies gehad. Van restaurant voor twee personen tot het huidige loket van Ab, waar je een heerlijk broodje frikandel pan kan kopen. Niet zomaar een broodje frikandel maar een met gekruid Indisch gehakt, ketjapmayonaise, atjar van komkommer en gefruite uitjes. Met uitzicht over de Coolhaven en Delfshavense Schie een mooi eindpunt van de Opzoomer wandeling.